Mai precis, spaniolii din această provincie nu au voie să fumeze pe stradă, în spațiile deschise sau la terase dacă între ei nu este păstrată o distanță de minim doi metri. Măsura dorește să prevină contaminarea cu coronavirus. Aceasta ar urma să fie aplicată și în alte regiuni din Spania.

Societatea spaniolă de epidemiologie a cerut încă din luna iunie interzicerea fumatului în spaţiul public, întrucât fumătorii care sunt infectaţi şi asimptomatici pot emite picături sau aerosoli care conţin virusul.

Riscurile în cazul fumătorilor sunt amplificate şi de manipularea mai frecventă a măştii (acum obligatorie în spaţiul public în toată Spania), de contactele repetate ale degetelor cu buzele prin atingerea ţigărilor şi de relaxarea separării între persoane.

Autoritățile din capitala Spaniei deja studiază posibilitatea ca această măsură să fie aplicată și în Madrid.

Spania se confruntă din nou cu o creştere accentuată a cazurilor de COVID-19, cu mii de noi îmbolnăviri în fiecare zi, în ultimele 24 de ore fiind înregistrate 3.172 de cazuri, bilanţ din care lipsesc cele din regiunea capitalei Madrid, care încă nu au fost raportate.

Ce alte măsuri s-au mai impus în Spania

Având în vedere că regiunile spaniole beneficiază de autonomie, acestea pot aplica măsurile pe care fiecare regiune le consideră potrivite.

Astfel, au fost impuse diferite măsuri precum măsuri de carantină a unor localităţi, s-au limitat vizitele în căminele de bătrâni, a fost redus programul localurilor deschise pe timpul nopţii, au fost instituite restricţii pentru deplasare şi pentru vizitele la rude şi prieteni, fiind în plus intensificate anchetele epidemiologice şi testarea.