Starea de alertă introdusă pe 25 octombrie a fost ridicată în Spania. Acum, fiecare zonă va decide ce restricții impune. S-a renunțat la carantina perimetrală şi la restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii, potrivit TVE.

Guvernul a luat decizia

„Trebuie să fim prudenţi, dar trebuie să începem să ne gândim la firme, la locurile de muncă. Trebuie să începem şi facem asta prin ieşirea dintr-o lungă stare de alertă generalizată”, a declarat viceprim-ministrul Carmen Calvo.

La polul opus, liderul PP, Pablo Casado, l-a criticat pe Twitter pe prim-ministrul Pedro Sánchez pentru că a lăsat decizia pe seama comunităţilor autonome, „o iresponsabilitate ce trebuie să aibă grave consecinţe politice”.

„Cineva trebuie să îi spună lui Pedro Sánchez că nu poate trece de la o stare de alertă la o stare de haos şi că CCAA nu ştiu către cine să se îndrepte de mâine pentru a lupta împotriva pandemiei”, a spus sâmbătă secretarul general al PP, Teodoro Garcia Egea. „Cineva trebuie să îi spună adevărul lui Pedro Sánchez”.

Reprezentanţii Ciudadanos nu au fost de acord cu noile măsuri

Aceștia susțin că va fi „un haos juridic” în toate comunităţile autornome, cu 27 de modele diferite în Spania de soluţionare a finalului stării de alertă.

Guvernul a recomandat cetățenilor să fie pudenți și responsabili în continuare pentru că pericolul încă există.

De la începutul pandemiei, în Spania au fost înregistrate peste 3,56 milioane de cazuri de Covid-19 şi mai mult de 78.790 de decese asociate.