Proiectul de buget pentru anul 2011, adus în parlament de ministrul spaniol al economiei, Elena Salgado, prevede reducerea investiţiilor statului, din cauza şomajului şi datoriei publice, semnalează vineri presa spaniolă.

Bugetul pe care vicepremierul spaniol Elena Salgado l-a predat în Congresul Deputaţilor arată foarte clar că prioritatea guvernului este reducerea drastică a investiţiilor, cu 34% – mai ales în infrastructuri – însă în cadrul unor măsuri care afectează toate cheltuielile statului, scrie cotidianul El Pais. Guvernul a prezentat cel mai auster proiect de buget din democraţie, scrie şi cotidianul catalan El Periodico. Acesta informează asupra faptului că un procent de 58% din buget este destinat cheltuielilor sociale, şi investiţiile în infrastructuri vor scădea cu 40% în 2011.

Zapatero va cheltui 4 din 10 euro pe şomaj şi datorii, semnalează la rândul său El Mundo, precizând că proiectul de buget prevede că statul va acorda 30 de miliarde de euro pentru şomaj şi doar 8 miliarde pentru infrastructură ori siguranţă. Şomajul şi datoriile publice înghit jumătate din buget în 2011, scrie şi ABC, şi mai notează faptul că, deşi agenţia de calificare a riscurilor Moody´s şi-a respectat ameninţarea şi a scăzut calificarea datoriei Spaniei, pieţele nu au ţinut cont de acest lucru.

Mai mult şomaj şi mai puţine cheltuieli în politicile sociale, consideră cotidianul La Razon că înseamnă prevederile proiectului de buget pentru anul viitor. Publicaţia menţionată susţine că persoanele cu probleme de sănătate, care au nevoie de îngrijire permanentă, familiile şi pensionarii sunt colectivele cel mai afectate de reduceri. În acelaşi timp, comunităţile autonome Catalonia şi Andaluzia înghit 25% din investiţiile de stat, în preajma alegerilor locale, mai atrage atenţia cotidianul spaniol.

SURSA: Agerpres