Aceste informaţii apar la trei zile după ce Citigroup a relevat că a descoperit o fraudă la una din filialele sale din Mexic, Banamex. Instituţia financiară nu precizează în document dacă cererile au legătură cu eşecurile sale mexicane, care au constrâns-o vineri să-şi diminueze cu aproape 235 milioane de dolari beneficiul net pe 2013.

Citigroup şi filiala sa Banamex USA (Banca Naţională din Mexico) au primit solicitările din partea procurorului statului american Massachusetts şi a Agenţiei americane a garanţiei fondurilor bancare (FDIC). Acestea se referă la activităţi, proceduri şi politici legate de legea asupra secretului bancar (Bank Secretcy Act, BSA) în materie de spălare de bani, indică Citigroup. Contactat de AFP, un purtător de cuvând a refuzat să facă vreun comentariu. 'Citigroup colaborează complet la aceste cereri', a răspuns el.

Legea americană asupra secretului bancar cere instituţiilor financiare să colaboreze cu autorităţile pentru a detecta şi preveni orice spălare de bani. Băncile trebuie, de exemplu, să păstreze documente ale operaţiunilor financiare care depăşesc o anumită sumă şi să semnaleze orice tranzacţie pe care o consideră suspectă. La sfârşitul lunii martie 2013, Banca centrală americană a chemat la ordine Citigroup după ce a constatat deficienţe în cadrul acestuia şi a Banamex USA, care se adresa întreprinderilor şi indivizilor care au afaceri în SUA şi în Mexic.

FED reproşează Citigroup că este 'lipsit de un sistem eficient de guvernare şi controale interne care să permită supravegherea corectă' a acestor două entităţi. Ea cere băncii să ia măsuri pentru ameliorarea şi întărirea controalelor împotriva spălării de bani.
Sursa: Agerpres