‘Persoane fizice din România sunt racolate pe internet pentru transferuri de bani, primesc banii în cont, opresc un comision de 5-7% şi trimit banii către destinaţia indicată pe internet’, a declarat miercuri preşedintele ONPCSB, la o conferinţă pe tema criminalităţii financiare, organizată la Banca Naţională a României (BNR).

El a adăugat că astfel de operaţiuni sunt delicate, uneori este vorba de persoane inocente, dar lipsite de cultură financiară. ‘Semnele’ unor astfel de operaţiuni efectuate de persoanele fizice sunt retragerile de bani dintr-o bancă, de câteva ori pe zi, transferuri dese către alte conturi, răspunsurile ‘în doi peri’ către funcţionarii bancari.

România are uneori rol de ‘mantă’ în jocul de biliard al cazurilor de spălare de bani şi este folosită din cauza suspiciunilor reduse pe care le ridică un transfer de bani din ţări vest-europene, a spus Adrian Cucu.

Principalele aspecte avute în vedere de ONPCSB sunt retragerile masive de numerar prin grupuri organizate şi direcţionarea sumelor către firme-fantomă, externalizările de fonduri către o companie nerezidentă, prin grupuri mari de persoane fizice, care transferă sume mici, de câteva sute sau mii de euro, spre exemplu ca avansuri pentru excursii, a precizat şeful ONPCS. Banii reprezentau venituri ilicite obţinute pe teritoriul României.

Alte forme de spălare de bani sunt avansul pentru import marfă care nu se materializează niciodată şi importul de fonduri din străinătate, urmate de externalizarea acestora, banii spălaţi provenind acum din activităţi desfăşurate pe teritoriul României.

Şeful ONPCSB a prezentat cazul a două firme care au primit din străinătate în decembrie 2010 sume de 2,23 milioane euro, pe care le-au schimbat în lei – 8,2 milioane lei – şi le-au transferat apoi către alte destinaţii. ‘Randamentul’ unor astfel de operaţiuni nu este 100% şi presupune şi costurile schimbului valutar.
SURSA: Agerpres