Jean-Michel Six, economistul şef al Standard & Poor’s, agenţia care a şocat săptămâna trecută pieţele financiare punând ratingul a 15 state din zona euro sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare, a declarat că acordul de la summitul UE de săptămâna trecută este un pas înainte semnificativ, dar nu este suficient.

În mod obişnuit durează trei luni până când S&P acţionează după un avertisment, dar în cazul zonei euro agenţia a anunţat că ar putea dura mult mai puţin.

‘Este necesar probabil încă un şoc înainte ca toată lumea din zona euro să aibă un punct de vedere comun privind rezolvarea crizei datoriilor, de exemplu ca o mare bancă germană să se confrunte cu dificultăţi reale pe pieţe, ceea ce reprezintă o posibilitate autentică pe termen scurt’, a afirmat Six la o conferinţă în Tel Aviv.

‘Atunci va exista o recunoaştere a faptului că toată lumea este într-adevăr în aceeaşi barcă şi chiar şi instituţiile germane pot fi afectate de acestă contaminare. Mă tem că asta încă se impune’, a adăugat economistul şef al S&P.

Acesta a explicat că avertismentul S&P, care a pus ratingul a 15 state din zona euro sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare, era destinat să trimită un semnal puternic că statele din zona euro se confruntă anul viitor cu riscul unei recesiuni majore şi o criză a creditării.

S&P nu-şi va baza decizia privind ratingul statelor din zona euro pe rezultatele summitului UE, urmând să fie mai multe astfel de reuniuni până la rezolvarea crizei, a afirmat Six.

Liderii europeni au convenit vineri să modifice tratatul pentru o mai mare integrare economică, chiar dacă Marea Britanie (a treia economie din zona euro) a refuzat să se alăture restului celor 17 state membre ale zonei euro şi celorlaltor nouă state membre ale UE.
SURSA: Agerpres

Te-ar putea interesa și: