Astfel, ratingul Monte dei Paschi di Siena SpA a fost retrogradat de la ‘BBB’ la ‘BBB minus’ dar banca încă beneficiază de un calificativ investment grade (recomandat pentru investiţii). Banca a anunţat un plan dur de restructurare dar este percepută ca fiind cea mai slabă dintre principalele bănci italiene, iar în iunie a fost forţată să ceară ajutorul statului pentru a-şi majora capitalul.

‘Italia se confruntă cu o recesiune mai adâncă şi mai prelungită decât am estimat iniţial şi apreciem că este în creştere vulnerabilitatea băncilor italiene la riscurile legate de credite. În acest context, efectul combinat al problemelor legate de activele băncilor şi reducerea rezervelor pentru acoperirea pierderilor face băncile mai vulnerabile la impactul unor pierderi mai ridicate, în special în eventualitatea deteriorării suplimentare a valorii activelor’, se arată în declaraţia S&P.

Unione di Banche Italiane Scpa, a cincea mare bancă din Italia, a fost retrogradată de la ‘BBB plus’ la ‘BBB’ dar banca încă beneficiază de un calificativ investment grade (recomandat pentru investiţii).

În schimb, Banca Carige SpA şi-a pierdut calificativul investment grade (recomandat pentru investiţii), fiind retrogradată de la ‘BBB minus’ la ‘BB plus’.

În cazul altor bănci a fost confirmat ratingul, încă la un nivel investment grade, inclusiv la Mediobanca SpA, Intesa Sanpaolo SpA şi UniCredit SpA, prezente şi în România, care beneficiază de un calificativ ‘BBB plus’. De asemenea, ratingul acestor bănci a fost scos de sub supraveghere, cu implicaţii negative.

În 17 iulie şi agenţia de evaluare financiară Moody’s a retrogradat ratingul a 13 bănci italiene, printre care UniCredit şi Intesa Sanpaolo, la câteva zile după ce a revizuit în scădere ratingul Italiei.

Guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, Ignazio Visco a anunţat luna trecută că primele cinci bănci italiene îndeplinesc cerinţele privind capitalul stabilite de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) şi au un indice de adecvare a capitalului Core Tier 1 de 10%.

Băncile italiene trebuie să-şi majoreze capitalul cu 14,7 miliarde de euro, a anunţat recent Andrea Enria, preşedintele Autorităţii Bancare Europene (EBA).

Sistemul bancar italian este solid deşi încă este afectat de criza datoriilor din zona euro şi de temerile pieţelor privind evoluţia euro, a declarat Ignazio Visco. Acesta consideră că nu sunt justificate randamentele ridicate la care se împrumută Italia şi a cerut folosirea fondurilor europene pentru a reduce costurile de împrumut pentru unele state.

Italia se află în recesiune de la mijlocul anului trecut, afectată de măsurile de austeritate adoptate de guvern pentru echilibrarea bugetului şi reducerea datoriei ţării.

Analiştii avertizează că Italia, a treia mare economie a zonei euro, ar putea avea nevoie de asistenţă financiară, din cauza creşterii costurilor sale de creditare şi a adâncirii crizei din zona euro.
SURSA: Agerpres