S&P reconfirmă ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă

Potrivit agenției de evaluare financiară S&P, ratingul datoriei guvernamentale a României rămâne BBB-/A3, atât pentru datoria pe termen lung, cât și pentru cea pe termen scurt în valută. A menținut perspectiva stabilă.

Decizia sa este legată de nivelul moderat al datoriei externe și datoriei interne și de perspectivele bune de creștere economică ale României pentru următorii doi ani.

S&P crede că angajamentele României în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență al Uniunii Europene (UE) vor continua să sprijine reformele politice, a informat, luni, Ministerul Finanțelor.

Rata șomajului este una dintre cele mai scăzute din istorie

S&P a subliniat rezistența pieței muncii din România. Rata șomajului este una dintre cele mai scăzute din istorie. Factorii care ar putea duce la o îmbunătățire a ratingului sunt:

  • reducerea deficitului fiscal;
  • scăderea datoriei publice ca procent din PIB;
  • îmbunătățirea structurii datoriei;
  • reducerea deficitelor externe.
standard & poors, S&P
S&P reconfirmă ratingul României / SURSA FOTO: Dreamstime

Pe de altă parte, factorii care ar putea deteriora ratingul țării sau perspectiva sunt creșterea deficitelor guvernamentale și a nivelului datoriei publice ca procent din PIB peste estimările actuale ale agenției.

Raportul confirmă că investițiile finanțate din fonduri europene vor sprijini o perspectivă de creștere economică de circa 3,6%, în medie, între anii 2025 și 2027. Aceasta este o recunoaștere a eforturilor constante de a gestiona datoria externă și datoria guvernamentală într-un mod responsabil. Este un semnal de încredere pentru investitori că România rămâne pe o traiectorie pozitivă de dezvoltare.

„Raportul confirmã cã investiţiile pe care le finanţãm din bani europeni şi pentru care asigurãm cofinanţãrile vor sprijini o perspectivã de creştere economicã substanţialã de aproximativ 3,6%, în medie, între 2025 şi 2027.

Pentru noi, este o recunoaştere a eforturilor constante de a gestiona datoria externã şi guvernamentalã într-un mod responsabil, în timp ce ne concentrãm aspura reformelor structurale pe care ni le-am asumat.

În acelaşi timp, este un semnal de încredere pentru investitori cã România rãmâne pe o traiectorie pozitivã de dezvoltare”, a transmis ministrul Finanțelor, Marcel Boloş.