Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) a confirmat, joi, calificativele Erste Group, acţionarul majoritar al Băncii Comerciale Române (BCR), ca urmare a importanţei sistemice a băncii pentru Austria şi a capacităţii solide de a rezista la situaţia economică deteriorată.

Calificativul pentru credite pe termen lung al Erste Group a fost confirmat la „A”, cu perspectivă negativă, iar cel pentru împrumuturi pe termen scurt la „A-1”, se arată într-un comunicat al S&P.

„Confirmarea ratingurilor reflectă opinia S&P că Erste, fiind o instituţie financiară de importanţă sistemică pentru statul austriac, va continua să beneficieze de sprijin guvernamental special în cazul în care va fi necesar”, a spus analistul S&P Volker von Kruechten.

Rezistenţă mai mare la criză

Totodată, specialiştii S&P consideră că Erste şi-a îmbunătăţit capacitatea de a rezista climatului economic deteriorat, datorită unei infuzii recente de capital din partea acţionarilor şi a rezultatelor operaţionale, calculate înainte de riscuri, peste aşteptări în 2009.

Analiştii S&P se aşteaptă ca profitul înainte de provizioane al Erste să se menţină la un nivel suficient pentru a absorbi constituirea de rezerve pentru acoperirea riscului.

Ratingul instituţiei financiare continuă să aibă la bază considerentul S&P că Erste şi instituţiile de economisire din Austria formează un singur grup economic, respectiv poziţia semnificativă a Erste în Austria şi Europa Cenrerală şi de Est. Situaţia băncii în ce priveşte lichidităţile şi finanţarea este sigură, notează agenţia de evaluare financiară.

SURSA:Mediafax