De asemenea, S&P a confirmat ratingurile suverane pentru datoriile pe termen lung şi scurt ale Japoniei, la ‘AA minus/A-1 plus’.

Agenţia, care în ianuarie a redus pentru prima dată din 2002 ratingul Japoniei, apreciază că deficitul fiscal al ţării va creşte peste estimarea precedentă cu un total de 3,7% din PIB până în 2013, din cauza costurilor legate de cutremurul din 11 martie şi a crizei nucleare.

‘Am revizuit perspectiva ratingului pe termen lung a Japoniei la negativă pentru a reflecta potenţialul pentru o revizuire în scădere, dacă deteriorarea fiscală va depăşi în mod considerabil aceste estimări, în absenţa unei consolidări fiscale mai pronunţate’, se arată în declaraţia agenţiei de evaluare financiară.

‘Atât timp cât nu există măsuri de consolidare a veniturilor, cum ar fi majorări de taxe, estimăm că valoarea costurilor de reconstrucţie ar putea fi cuprinsă între 20.000 de miliarde de yeni şi 50.000 de miliarde de yeni (245 miliarde de dolari şi 612 miliarde de dolari), adică o estimare medie a agenţiei de 30.000 de miliarde de yeni’, afirmă S&P.

Săptămâna trecută, guvernul nipon a aprobat majorarea bugetului pentru exerciţiul fiscal curent cu 4.000 de miliarde de yeni (aproximativ 49 miliarde dolari), în ideea de a asigura fondurile necesare pentru prima fază a lucrărilor de reconstrucţie a zonelor devastate de cutremurul şi tsunami-ul de luna trecută.

Cabinetul condus de premierul Naoto Kan vrea să trimită acest extra-buget în Parlament pe data de 28 aprilie, în ideea de a fi adoptat până în data de 2 mai cu sprijinul opoziţiei conservatoare care controlează Camera superioară.

Ministrul nipon de Finanţe, Yoshihiko Noda, a subliniat că Japonia va menţine disciplina fiscală.

‘Nu vom mai emite obligaţiuni guvernamentale’, a declarat presei Yoshihiko Noda.

În plus, guvernul nipon va redirecţiona aproximativ 2.500 de miliarde de yeni alocate iniţial pentru sprijinirea programului de pensii şi va reduce fondurile destinate ajutoarelor externe.

Chiar şi aşa, cele 49 de miliarde de dolari nu vor acoperi în totalitate costurile lucrărilor de reconstrucţie. Oficialii japonezi au estimat luna trecută că pagubele provocate de cele două dezastre ar putea conduce la costuri de peste 300 de miliarde de dolari.
SURSA: Agerpres