Un rating B este cu cinci trepte sub nivelul investment grade, nivel la care mai sunt cotate Egiptul şi Bosnia Herţegovina. În plus, perspectiva asociată este una negativă, ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă. Zilele trecute Moody’s a retrogradat şi ea ratingul Ucrainei la Ba3, cu şase trepte sub nivelul investment grade.

"Retrogradarea reflectă opinia noastră că Ucraina se confruntă cu necesităţi semnificative de finanţare externă în 2013 şi dincolo precum şi perspective incerte pentru asigurarea de valută suficientă", a anunţat S&P într-un comunicat.

Ucraina are de plătit creditorilor internaţionali 9,1 miliarde de dolari în 2013, faţă de 6,5 miliarde de dolari în 2012. S&P estimează că serviciul datoriei externe va creşte în 2013 până la 7% din veniturile guvernului de la 6% în 2012.

Recent, Fondul Monetar Internaţional a anunţat că, la cererea autorităţilor de la Kiev, a decis să amâne până a doua jumătate a lunii ianuarie 2013 o vizită a unei delegaţii FMI care trebuia să demareze discuţiile pentru un nou program stand-by.

Potrivit S&P, chiar dacă Ucraina va reuşi să ajungă la un nou acord cu FMI, există riscul ca acordul să eşueze aşa cum s-a întâmplat cu precedentele două programe.

În anul 2010, guvernul condus de Mykola Azarov a convenit cu FMI un program stand-by în valoare de 15,4 miliarde de dolari, din care Kievul a primit doar două tranşe în valoare de 3,4 miliarde de dolari. La începutul lui 2011 însă, Fondul a oprit eliberarea de noi tranşe după ce cabinetul de la Kiev a refuzat să introducă o serie de reforme nepopulare, precum creşterea preţului la gaze naturale şi la serviciile de încălzire pentru consumatorii casnici.
Sursa: Agerpres