Scandalul îl vizează pe miliardarul american, care a speculat împotriva băncii franceze după ce a primit o serie de informații confidențiale și privilegiate care nu ar fi trebuit fi folosite în scop speculativ.
La finalul anului 1988, Soros a cumpărat un pachet de acțiuni Societe Generale pentru suma de 50 de milioane de dolari. La câteva zile, fondul de investiții deținut de Soros a vândut o parte din ele, profitul fiind de 2,3 milioane de dolari. Amenda pentru aceste tranzacții se ridică la nivelul de 940.000 de euro, redusă de la suma de 2,2 milioane de euro. Prima instanță s-a pronunțat în 2002. Reducerea amenzii a fost făcută în 2007.
George Soros a acumulat o avere imensă din speculaţii prin intermediul fondului său de investiţii Soros Fund Management. În septembrie 1992, el a mizat împotriva lirei sterline şi a câştigat peste un miliard de dolari la Bursă.
Investitor miliardar, dar şi important filantrop, George Soros este un om al paradoxurilor. Situat pe locul 7 în clasamentul Forbes pe 2011 al celor mai bogaţi americani, cu o avere estimată la 22 de miliarde de dolari, fondator şi consultant al fondului de investiţii Quantum Fund cu sediul în paradisul fiscal al Antilelor olandeze, el sprijină şi finanţează în acelaşi timp, de multă vreme, dezvoltarea societăţilor democratice şi deschise, mai ales cele din ţările Europei de Est, prin intermediul Fundaţiei sau al Open Society Institute, creat de el.