Sorin Grindeanu, despre poziția PSD în negocierile pentru noul Guvern
Sorin Grindeanu, președintele interimar al PSD, a transmis marți un mesaj clar referitor la poziția social-democraților în negocierile pentru constituirea noului guvern.
Acesta a exclus în mod ferm orice fel de compromis care ar putea duce la diminuarea veniturilor cetățenilor sau la reducerea suportului acordat autorităților locale.
„Nu avem de ce să negociem. Nu voi putea să negociez niciodată o susținere dacă vor fi reduse susținerile pentru autoritățile locale”, a spus președintele interimar al PSD.
El a făcut această afirmație în contextul în care a observat că unii dintre cei care aspiră la guvernare susțin astfel de reduceri, aluzie directă la lideri ai USR, precum Dominic Fritz, care au criticat guvernările anterioare PSD și au cerut „curățarea crizei” de către alții.
Într-un ton la fel de ferm, Sorin Grindeanu a exclus orice posibilitate de reducere a veniturilor cetățenilor.
„Nu vom negocia eventuale scăderi ale veniturilor românilor. Indiferent dacă vom fi parte a guvernării active sau în opoziție totală ori vom susține un guvern”, a afirmat acesta.
Aceste declarații au fost făcute în contextul în care președintele ales, Nicușor Dan, a menționat deschiderea pentru o posibilă colaborare cu PSD în cadrul viitoarei coaliții guvernamentale. Dan a apreciat „deschiderea lui Grindeanu” și a precizat că urmează o perioadă de 3-4 săptămâni de discuții tehnice pentru definirea noii structuri guvernamentale, după ce PSD anunțase inițial intenția de a ieși de la guvernare.
„Asta înseamnă exact ce am zis eu: PSD nu negociază, pentru că nu pretinde nimic. Noi venim și spunem cum vedem noi că putem să reglăm anumite lucruri”, a spus acesta, exprimând astfel deschiderea pentru o coaliție pro-europeană, dar condiționând-o de respectul și egalitatea față de PSD.
Infrastructura, prioritară
Președintele interimar al PSD a susținut miercuri o declarație de presă în care a evidențiat necesitatea păstrării ritmului de investiții în infrastructura rutieră. El a avertizat că dezvoltarea din ultimii ani trebuie să continue neîntrerupt, indiferent de componența viitorului guvern.
„Ca să avem o rețea decentă de autostrăzi și drumuri expres, ar trebui ca, în anii viitori, să păstrăm ritmul acesta care a fost în ultimii ani – de a construi, de a face proiecte noi. Eu cred că, acum, ne aflăm undeva la 1300–1400 de kilometri dați în circulație, dacă nu mă înșel.
România, când va ajunge undeva la 2500–3000 de kilometri, deja va avea acea rețea decentă despre care vorbeam mai devreme”, a spus acesta.
Grindeanu a subliniat că rețeaua rutieră extinsă trebuie să cuprindă proiecte strategice care să acopere toate regiunile țării.
„Dar asta include și Comarnic–Brașov, asta include – dacă vreți – și Bacău–Brașov, asta include A8, asta include și în sudul țării Craiova–Severin–Caransebeș–Lugoj, să faci legătura și acolo.
Asta include și București–Alexandria, care este un drum, în acest moment, super circulat – foarte mult. Nu vreau să le reiau pe toate, sunt foarte multe proiecte”, a explicat el.
Social-democratul a evidențiat totodată creșterea semnificativă a bugetului Ministerului Transporturilor în perioada în care a deținut această funcție.
„Eu am preluat acest minister cu un buget în jur de 14 miliarde. Era cel mai mare buget pe care l-a avut, în istorie, Ministerul Transporturilor post-revoluție.
Astăzi, când vorbim – deci la 3 ani – bugetul Ministerului Transporturilor este de 42–43 de miliarde. Deci, de peste 3 ori mai mult. Și nu ajung banii, după cum bine știți”, a afirmat oficialul.
Grindeanu a transmis un avertisment ferm, subliniind că PSD nu va sprijini niciun guvern care va diminua fondurile alocate investițiilor în infrastructură, considerând acest aspect o „linie roșie”.
„Asta depinde, în viitoarea guvernare, de ce priorități vor fi. Apropo de linii roșii: da, PSD-ul nu va accepta să se treacă o linie roșie legată de investițiile în infrastructură.
Nu voi accepta niciodată să se scadă ritmul pe care l-am impus în ultimii 2–3 ani și să se găsească, ca de obicei, aici, în domeniul transporturilor, acea resursă cu care să acoperim alte domenii din guvern. Nu. Asta, iarăși, e o linie roșie”, a spus acesta.
La final, liderul interimar al PSD a afirmat că România trebuie să păstreze ritmul actual de dezvoltare cel puțin în următorii cinci ani, pentru a construi o rețea rutieră modernă și bine integrată.
„România trebuie să continue pe ritmul pe care a intrat în ultimii ani și trebuie să continue nu doar anul acesta și anul viitor, ci – eu zic – vreo 5–6 ani de acum încolo. Și vom ajunge la acea rețea despre care vorbeam mai devreme.
E o altă linie roșie, pe care nu o negociem. Asta o voi discuta cu colegii mei. În mod cert, deciziile le luăm împreună”, a afirmat el.