”În 6 iulie vom putea să dăm în circulaţie pe varianta Măcin, am fost şi până acolo, lucrările sunt în proporţie de aproximativ sută la sută finalizate, mai sunt câteva lucruri de pus la punct”, a anunțat Sorin Grindeanu în cadrul vizitei la podul de la Brăila.

Ministrul a spus, de asemenea, că a decis să dea drumul la circulaţie cât se poate de repede, în 6 iulie, chiar dacă vor mai urma lucrări.

”Până la sfârşitul anului va trebui dată în circulaţie şi varianta Jijila şi se va termina şi aceasta, dar următoarele săptămâni după darea în circulaţie vor trebui demontate aceste macarale mari”, a declarat el.

Varianta Măcin va fi dată în circulație pe 6 iulie

Sorin Grindeanu a explicat că a avut de ales între două variante: să mai țină podul închis timp de o lună sau două, până se reuşeşte demontarea macaralelor (ceea ce ar dura până la sfârșitul sezonului estival, când acest pod va fi folosit foarte mult) sau să se facă un program, astfel încât să poată fi folosit podul, iar anumite ore să fie folosite pentru lucrările de demontare.

”Cred că este decizia corectă de a lăsa deschisă circulaţia tot weekendul, fără niciun fel de întrerupere, pentru că şi noi credem că va fi cea mai circulată perioadă şi de asemenea de dimineaţă de la 6.00 până seara la 8.00 – 9.00 să fie deschisă circulaţia, urmând ca pe timpul nopţii să poată să facă aceste lucrări de demontare, aceste lucrări neputând fi făcute sub trafic pentru că ar pune în pericol viaţa celor care folosesc podul”, a spus oficialul.

”Din 6 iulie se va da drumul la circulaţie. Orice zi câştigată până atunci pe care constructorul o va folosi, sigur şi pentru lucrările acestea simple dar şi pentru demontare, care nu sunt simple şi nu pot fi efectuate sub trafic, am ales soluţia corectă, să folosim acest pod o mare parte a zilei şi o mare parte din lucrări să fie noaptea, iar în weekend să fie circulaţie 24 din 24 (..) În 6 iulie se va da drumul la trafic, e o dată pe care şi-a asumat-o toată lumea şi vom fi în 6 iulie aici, astfel încât să marcă acest moment”, a explicat el.

Ministrul a adăugat că din 2017, s-a ajuns la acest moment care este important nu doar pentru brăileni, pentru tulceni ci ”pentru noi, pentru România şi pentru faptul că se leagă regiuni istorice şi o investiţie de asemenea anvergură a fost dusă într-un final aproape la sfârşit”. Acesta este un lucru bun și un exemplu pentru investițiile ce vor veni, a mai afirmat Sorin Grindeanu.

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis va veni la inaugurare, oficialul a spus că beneficiarul, CNAIR, este cel care trimite invitaţii la Administraţia Prezidenţială, la Parlament, la prim-ministru, la Comisia Europeană şi la cel puţin doi ambasadori, ai Italiei şi al Japoniei, deoarece sunt companii care provin din acea ţară.

”Am trimis invitaţie sau o să trimitem şi către vicepremier, domnul Salvini, o să vedem dacă va veni, poate nu în 6 iulie sau poate când se va termina şi partea cealaltă”, a declarat acesta.

Cât despre circulația pe podul de la Brăila, ministrul a spus că va fi ”o perioadă bună, va fi fără taxare”.

Sorin Grindeanu va merge și la podul Brăila-Galați

În cadrul aceleiași vizite, Sorin Grindeanu a afirmat că va merge cu colegii să vadă şi stadiul lucrărilor la drumul Brăila-Galaţi.

”O să merg cu colegii să vedem şi dx-ul Brăila-Galaţi, acum, să vedem cum lucrează acolo, e o lucrare, în momentul ăsta, din ce mi-au spus colegii de la CNAIR, se desfăşoară foarte mult în zona Podului de la Siret. O să mergem şi acolo pentru că toată această dezvoltare nu este finalizată până când nu se va întâmpla şi acest drum expres Galaţi-Brăila”, a declarat acesta.

Ministrul a spus că a vorbit cu preşedinte CJ Brăila şi într-un final va trebui să ducă şi spre dezvoltările celelalte, adică drumul expres Brăila -Focşani şi drumul expres Brăila-Buzău.

Acesta a adăugat că nu va rata niciun moment să spună că acea asociere de Consilii Judeţene, Brăila, Galaţi, Ialomiţa şi Călăraşi, care s-a mişcat foarte bine şi a făcut tot ce ţine de partea birocratică pentru drumul de mare viteză Galaţi-Chiciu, va continua cu acelaşi ritm pe care l-a avut şi până acum.