La începutul acestui an, autorităţile de la Beijing şi-au dat acordul cu privire la vânzarea pe piaţa chineză a consolelor de jocuri video produse în zona liberă din Shanghai.

Într-un comunicat de presă comun difuzat vineri, Sony şi Oriental Pearl au informat că vor înfiinţa două societăţi mixte în zona liberă din Shanghai, una responsabilă pentru partea de hardware şi cea de-a doua pentru partea de software a consolelor PlayStation. Sony va deţine 49% din acţiunile primei societăţi mixte, care va avea un capital social de 10 milioane renminbi (1,6 milioane de dolari) şi 70% din capitalul celei de a doua, cu un capital social de 43,8 milioane renminbi.

Cele două societăţi mixte vor introduce în China “jocuri de calitate şi sănătoase” se arată în comunicatul de presă, o aluzie la cerinţele formulate de organismele chineze de reglementare care interzic jocurile cu conţinut considerat violent, obscene sau sensibile din punct de vedere politic. Începând din anul 2000 şi până la începutul acestui an autorităţile chineze au interzis comercializarea de console străine de jocuri video motivându-şi decizia prin efectul negativ asupra sănătăţii tinerilor.

Decizia Sony vine la o lună după ce grupul american Microsoft şi partenerul său BesTV New Media au anunţat că vor introduce consolele Xbox One pe piaţa chineză începând din luna septembrie a acestui an.

Cu aproximativ 500 de milioane de jucători, piaţa chineză este un adevărat Eldorado pentru marii jucători de pe piaţa consolelor video (Nintendo, Sony şi Microsoft). Dominată de programele pe internet şi aplicaţiile pentru smartphones, sectorul de jocuri video din China a generat anul trecut venituri de aproximativ 83,2 miliarde de yuani (9,86 miliarde de dolari), în creştere cu 38% comparativ cu 2012.

Sursa: Agerpres