Jurnalistul Dan Andronic vine cu cifre bombă. După ce PSD a rămas fără aliați prin ieșirea de la guvernare a partenerilor de la ALDE pare din ce în ce mai clar că social democrații nu mai au nicio șansă să intre în turul doi la prezidențiale. Într-un editorial pe evz.ro, Dan Andronic prezintă cifrele unui sondaj secret. Ar putea fi o confruntare între Klaus Iohannis și Dan Barna în turul doi la prezindențiale. În acest caz, actualul șef al statului nu ar avea nicio problemă în a-și asigura al doilea mandat.

Dan Andronic îl contrazice pe sociologul Alin Teodorescu. Cel din urmă spune că Dan Barna ar câștiga la o diferență mica. Dan Andronic susține contrariul și vine cu cifre devastatoare pentru candidatul USR.

“Ultimele date dintr-un sondaj de opinie demonstrează că Klaus Iohannis nu are adversar în turul doi al alegerilor prezidențiale. Vești proaste pentru Dan Barna…

 

Am citit interviul acordat EvZ de către Alin Teodorescu, directorul IMAS, în urmă cu câteva zile, mai ales aceea parte în care spunea că în eventualitatea turul doi între Klaus Iohannis și Dan Barna, acesta din urmă ar avea un scor de 52 la sută, față de 48 la sută cât a înregistrat în dreptul actualului președinte.

O predicție de asemenea anvergură venită din partea directorului unui institut de sondare a opiniei publice atrage atenția și naște comentarii. Te gândești că are la bază cercetări sociologice, date adunate în teren, nu păreri. Pentru că de păreri suntem toți sătui.

Îl cunosc pe Alin Teodorescu de mult timp, am lucrat cu el în campania lui Adrian Năstase din 2004, când IMAS realiza sondaje în campania PSD, iar Alin Teodorescu era șeful Cancelariei Primului-Ministru. După acel moment a intrat într-un con de umbră, până la ultimele alegeri când a devenit iarăși jucător pe piața sondajelor de opinie. Fac această precizare pentru a explica faptul că-i cunosc stilul și modul în care își fundamentează părerile. Și știu că uneri îi place să se joace cu mintea oamenilor. Nu știu cum a fost cu cei care citesc acest material, dar cu mine i-a reușit!

După ce am citit interviul pe care ni l-a acordat, am început să întreb în dreapta și în stânga, ca să văd dacă este posibilă o asemenea ipoteză. Eram curios să văd dacă Dan Barna, acest politician de factură neo-marxistă, despre care se afirmă din ce în ce mai răspicat că este creația fostului prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, poate avea o asemenea ascensiune fulminantă.

 

Pentru că toate sondajele pe care le văzusem dădeau cu totul alte cifre. Ca să scurtez povestea, datorită insistenței, dar și a ipotezei lansate de Alin Teodorescu în EvZ,  am obținut mai multe cercetări sociologice realizate în ultimele 3 luni. Nimic spectaculos! Ultimul val, realizat în perioada 11-18 august, anunța un rezultat sec în turul doi:

Klaus Iohannis 73 la sută, Dan Barna 27 la sută.  

Era aproape același scor ca și în lunile precedente. Nu pot face public numele institutului sau publica imagini pentru că așa am promis. Dar știu că sunt mai mulți ziariști care pot confirma cifrele spuse de mine, Ion Cristoiu fiind unul din aceștia.

Mai trebuie spus că în aceste sondaje, Dan Barna avea mai puține voturi decât Viorica Dăncilă, situație pe care admit că o putem găsi schimbată în condițiile retragerii ALDE de la guvernare și a promovării candidaturii lui Mircea Diaconu. Numai că Alin Teodorescu habar nu avea de această situație politică atunci când a dat interviul.

 

Deci ce se întâmplă?

Părerea mea este că un grup de influență destul de eterogen format din ofițeri-rezerviști de informații, influenceri, oameni de afaceri și-a pus „talentele” în slujba candidatului Dan Barna. Cozmin Gușă vorbește de o grupare formată din Florian Coldea-George Maior-Ioan Rus-Victor Ponta, care vrea să (re)devină jucător politic major cu ajutorul USR-PLUS.

Nu am aceleași informații, dar am certitudinea că generalul Florian Coldea este amestecat în propulsarea lui Dan Barna. Iar rețeaua de influență pe care și-a construit-o în cei 10 ani cât a fost la butoanele celui mai puternic serviciu de informații încă mai răspunde la semnalele sale. Nu în totalitate, dar o face.

În acest context aș pune tentativa de „umflare” a lui Dan Barna. Un candidat care pare să fie pe placul „foștilor”, numai că există câteva vești proaste. Una din ele este că poți „pompa” câtă influență vrei într-un candidat, dar nu poți „umfla” votul oamenilor.

Iar în acest caz, cifrele sunt seci:

Iohannis 73 la sută

Barna 27 la sută

Aș putea spune că sunt chiar dureroase…”, spune Dan Andronic într-un editorial pe evz.ro.