Românii sunt de părere că autorităţile trebuie să susţină începerea exploatării aurifere de la Roşia Montană, dar şi exploatarea gazelor de şist, arată un sondaj Sociopol, dat ieri publicităţii.
Mai exact, 68% dintre res pondenţi au spus că autorităţile trebuie să promoveze acest proiect, în timp ce doar 32% au răspuns că ar trebui să se opună proiectului. 

În plus, acelaşi sondaj de opinie arată că românii au încredere că autorităţile vor promova Roşia Montană, 73% dintre ei fiind de această părere. În schimb, 27% dintre cei intervievaţi au răspuns că autorităţile se vor opune proiectului Roşia Montană.

Românii, de acord cu gazele de şist
Românii susţin şi exploatarea gazelor de şist, arată sondajul Sociopol. Astfel, 59% dintre cei intervievaţi au răspuns că autorităţile ar trebui să promoveze acest proiect, în timp ce 41% au spus că trebuie să se opună acestui proiect.


Întrebaţi ce cred că vor face autorităţile în cazul proiectului exploatării gazelor de şist, 72% dintre respondenţi au afirmat că vor promova acest proiect, în timp ce 28% au răspuns că autorităţile se vor opune acestui proiect.

Sondajul Sociopol a fost realizat în perioada 23-26 august 2013, pe un eșantion de 1079 de persoane, cu o marjă de eroare de +/- 3,2 %.
Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană. Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016.
Potrivit documentului, participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni. Mai mult, începerea proiectului este condiţionată şi de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
Investitorul va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei ca plata redevenţei să se facă în natură, conform proiectului.
Proteste împotriva Guvernului
Pentru că nu toţi românii sunt de acord cu proiectul Roşia Montană, câteva sute de persoane au protestat ieri seară în Piaţa Universităţii faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, promovat de Guvern într-un proiect de lege aprobat săptămâna trecută. Manifestanţii s-au adunat în jurul orei 17.00, la fântâna din Piaţa Universităţii şi apoi s-au îndreptat către sediul Guvernului. Ei au arborat pancarte cu mesaje împotriva proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană. Câteva sute de persoane au protestat si în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.