Fă upgrade conexiunii și routerului folosit!

Standardul wireless 802.11ac este cel mai nou și mai rapid standard pentru rețele Wi-Fi, asigurând viteze de transfer al datelor de trei ori mai mari decât standardul N. Pentru a putea folosi routerul la adevărata capacitate însă, mai este nevoie de o conexiune la Internet de mare viteză (Gigabit), dar și de dispozitive cu placă wireless în noul standard. Dacă ai nevoie de o placă wireless pentru sistemul tău, alege una compatibilă cu routerul astfel încât să nu limiteze performanța acestuia.

Folosește un Wi-Fi booster (repetor de semnal)!

Dispozitivele de acest gen comercializate sub numele de ”range extendere” sunt ușor de instalat și ajută la propagarea semnalului wireless primit. Se conectează la priză și, pentru rezultate optime, se poziționează în cel mai îndepărtat punct posibil față de router, dar astfel încât semnalul obținut să fie unul bun, acesta având rolul de a retransmite semnalul primit. Astfel, cu cât semnalul primit este mai bun, cu atât acoperirea crește.
 
Achiziționează un adaptor powerline cu modul wireless!

Adaptoarele powerline cu modul Wi-Fi ajută la extinderea rețelei de Internet folosind rețeaua de electricitate, în acele zone ale casei unde routerul nu are acoperire. Avantajul folosirii acestei tehnologii este acela ca rețeaua se poate extinde nelimitat, oriunde există disponibilă o priză, cu fiecare nou adaptor adăugat, fără a împânzi locuința de cabluri. Având modului Wi-Fi încorporat, practic, fiecare adaptor creează un hotspot Wi-Fi pentru conectarea tuturor dispozitivelor la rețeaua wireless. Unele modele integrează și priză, astfel încât utilizatorul să aibă în continuare acces și la electricitate. Pentru a crea o rețea, sunt necesare cel puțin două astfel de dispozitive. Un kit de bază cu două adaptoare, ambele cu priză încorporată cu un raport calitate-preț optim este TL-PA4010KIT, disponibil în magazine pentru aproximativ 260 de lei.

Înlocuiește antenele routerului!

O soluție la îndemână pentru creșterea ariei de acoperire și a calității semnalului Wi-Fi este înlocuirea antenelor routerului cu o antenă omnidirecțională, cu un câștig de semnal mai mare. Fiind omnidirecțională, ea captează și transmite semnal în toate direcțiile, asigurând o acoperire circulară. Instalarea este foarte ușoară, tot ce trebuie să facă utilizatorul fiind să deconecteze antena din fabrică și să o conecteze pe cea cu un câștig mai mare. Însă, ca și în cazul repetorului, semnalul transmis depinde de capabilitățile routerului.

Securizează rețeaua și elimină intereferențele!

Dacă din punct de vedere tehnologic rețeaua ta e actualizată, nu neglija micile detalii cum ar fi securizarea rețelei. În acest fel eviți furtul de bandă care iți poate încetini aplicațiile. Totodată, asigură-te că telefonul, cuptorul cu microunde, monitorul bebelușului și chiar acvariul nu interefrează cu routerul. Nu în ultimul rând, nu îl piti după mobilă, aceasta i-ar putea reduce performanța.