Ministrul de Finanţe elen, George Papaconstantinou, a explicat pentru Reuters cum intenţionează să stabilizeze finanţele ţării: atrăgând 2,5 miliarde de euro în 2010 din privatizarea mai multor companii, inclusiv bănci şi furnizori de utilităţi.

Întrebat ce sumă ar putea aduce privatizarea unei game largi de companii, variind de la bănci la furnizori de utilităţi, ministrul a afirmat că 2,5 miliarde de euro este „o cifră realistă, dacă ne mişcăm rapid în 2010”.

Statul elen are participaţii la aproximativ 20 de companii listate la bursă, între care ATEbank, Post Savings Bank sau OTE.

Grecia nu are planuri de a cere ajutorul Fondului Monetar Internaţional şi intenţionează să coboare deficitul bugetar la 8,7% în 2010, sub estimarea anterioară de 9,1%, a adăugat Papaconstantinou.

Agenţiile de evaluare financiară Fitch şi Standard & Poor’s au redus ratingul Greciei de la „A-” la „BBB+” în ultimele două săptămâni, întrucât deficitul bugetar estimat pentru 2009 a ajuns la 12,7%.

Grecia a obţinut 8,7 miliarde de euro din vânzarea unor active începând cu 2003 şi nu a reuşit să atragă mai mult de 2,1 miliarde de euro din privatizări într-un singur an în această perioadă, potrivit datelor guvernamentale.