"Ţara pare să aibă nevoie de un aranjament special, probabil pentru o perioadă limitată de timp. Eu nu spun că statul grec ar trebui să fie exclus din zona euro, dar, din motive interne, ar putea fi avut în vedere un instrument de plată care să fie utilizat numai în interiorul ţării, în special de sectorul public", a declarat Belka.

Oficialul consideră că strategia liderilor europeni de a forţa Grecia să reducă drastic preţurile şi salariile pentru a deveni competitivă, şi să accepte pachetele financiare, este "lipsită de speranţă".

Un sistem valutar dual ar permite păstrarea economiilor în euro, fiind ferite astfel de devalorizare. În acelaşi timp, salariile ar fi plătite în noua monedă, care să valoreze mai puţin decât euro, a explicat Belka, arătând că această "devalorizare ascunsa" ar putea face bunurile şi serviciile greceşti mai ieftine şi mai competitive.

"Grecii vor trebui să facă sacrificii suplimentare, dar, cel puţin în acest fel sacrificiile s-ar realiza într-o manieră civilizată. Trebuie să ofere mai multă atractivitate turismulului şi altor servicii. Grecia trebuie să se reinventeze", a mai spus Marek Belka.