Alianţa globală pentru Eliminarea Deşeurilor din Plastic (AEPW), o nouă entitate care va cuprinde 30 de companii din lanţul valoric al materialelor plastice şi al bunurilor de consum, a angajat peste un miliard de dolari în vederea identificării de soluţii pentru rezolvarea problemei globale a deşeurilor din plastic, se arată într-un comunicat al unuia dintre membrii fondatori, BASF.

În acest context, Alianţa şi-a propus să investească 1,5 miliarde de dolari în următorii cinci ani pentru dezvoltarea de soluţii noi, care vor fi aplicate la scară largă, şi să contribuie la minimizarea şi la gestionarea deşeurilor din plastic. Printre acestea se află şi reutilizarea materialelor plastice, pentru a ajuta la crearea unei economii circulare.

„Cheia constă în a înţelege de unde provin deşeurile din plastic”, precizează compania, potrivit Agerpres.

AEPW va iniţia acţiuni în zonele în care acestea sunt cel mai necesare şi vor include proiecte care să contribuie cu soluţii în patru domenii-cheie, precum: dezvoltarea infrastructurii pentru colectarea şi gestionarea deşeurilor şi pentru intensificarea reciclării; inovaţie pentru promovarea şi extinderea noilor tehnologii, care fac reciclarea şi recuperarea materialelor plastice mai uşoare şi care creează valoare prin reutilizarea materialelor plastice; educarea şi implicarea guvernelor, a companiilor şi a comunităţilor pentru mobilizarea acţiunilor; curăţarea zonelor cu concentraţii mari de deşeuri de plastic din mediul înconjurător, în special a traiectelor principale, cum ar fi râurile, care transportă deşeuri terestre spre ocean.

„Cercetările efectuate de Conservarea Oceanelor (Ocean Conservancy) arată că materialele plastice din ocean provin, în mod predominant, din deşeurile neadministrate corespunzător de pe uscat. Cele mai multe deşeuri din plastic sunt răspândite prin râuri – care în final pot fi restrânse la 10 cursuri de apă importante din întreaga lume, în principal din Asia şi Africa. Multe dintre acestea străbat zone dens populate, care nu dispun de o infrastructură adecvată de colectare şi de reciclare a deşeurilor, ceea ce conduce la o răspândire semnificativă a deşeurilor”, se arată în comunicat.

 

Alianţa globală pentru Eliminarea Deşeurilor din Plastic este formată din următoarele companii – membri fondatori: BASF, Berry Global, Braskem, Chevron Phillips Chemical Company LLC, Clariant, Covestro, CP Group, Dow, DSM, ExxonMobil, Formosa Plastics Corporation SUA, Henkel, LyondellBasell, Mitsubishi Chemical Holdings, Mitsui Chemicals, NOVA Chemicals, OxyChem, PolyOne, Procter & Gamble, Reliance Industries, SABIC, Sasol, Shell, Suez, SCG Chemicals, Sumitomo Chemical, Total, Veolia şi Versalis (Eni).

În prezent, BASF implementează programul internaţional Operation Clean Sweep în toate sediile sale globale de producţie a peletelor din plastic, care urmăreşte prevenirea pierderilor de astfel de pelete de-a lungul lanţului valoric, prin măsuri comportamentale, organizaţionale şi tehnice. În plus, compania se implică în diverse proiecte de colaborare şi asociere privind gestionarea deşeurilor şi educaţia, precum Consiliul Mondial al Plasticelor, Fundaţia Ellen MacArthur sau Ceflex.

BASF a generat vânzări de peste 60 de miliarde de euro, în anul 2017. Acţiunile BASF sunt listate la bursele de valori din Frankfurt (BAS), Londra (BFA) şi Zurich (BAS).