Dupa discutii aprinse intre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) si Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, sub obladuirea Ministerului Finantelor, s-a elaborat, in cele din urma, un proiect privind criteriile dupa care vor fi definite categoriile de personal care beneficiaza de scutirea de impozit prevazuta in OUG 94.
Agitatia din randurile programatorilor si nu numai a celor care lucreaza in domeniul IT a fost stavilita, saptamana trecuta, odata cu aparitia normelor metodologice aduse in completarea Ordonantei 94. Astfel, singurii care vor beneficia de scutirea de la impozit vor fi acei angajati ai societatilor comerciale romane al caror obiect principal de activitate corespunde codurilor CAEN 7210, 7220, 7230 sau 7240 (informatica). Insa, dintre angajatii companiilor ce corespund codurilor CAEN mentionate mai sus, cei care beneficiaza de scutirea de impozitul pe salariu sunt aceia care sunt incadrati intr-una dintre cele 14 meserii omologate. In plus, acestia trebuie sa faca parte dintr-un compartiment specializat, evidentiat in organigrama societatii comerciale (centru de calcul, directie, departament, serviciu, birou sau altele similare). De asemenea, toti aceia care vor fi scutiti de la plata impozitelor pe salariu trebuie sa aiba o diploma de absolvire eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, cu profilul Automatica si Calculatoare, Informatica, Cibernetica sau Electronica, respectiv diploma de absolvire a unei sectii cu specialitatea informatica, eliberata de o alta institutie de invatamant superior acreditata.
In afara de angajatii ce activeaza in domeniul IT, de scutire mai beneficiaza si persoanele juridice de drept public (administratie publica, regii autonome), doar daca posturile pe care sunt angajati corespund listei de 14 meserii si daca postul face parte dintr-un compartiment specializat, evidentiat in organigrama persoanei juridice, cum ar fi centru de calcul, directie, departament etc. De asemenea, si pentru aceasta categorie se impune existenta unei diplome de absolvire a unei sectii de specialitate eliberata de institutiile de invatamant superior acreditate.
Nu au fost uitati nici angajatii romani care isi desfasoara activitatea in cadrul unor sucursale, reprezentante sau agentii ale societatilor comerciale straine, al caror obiect principal de activitate inregistrat in tara unde au sediul social corespunde codurilor CAEN impuse sau beneficiaza de scutirea de impozitul pe salariu daca posturile pe care sunt angajati corespund listei de meserii.
In cele din urma, prevederile se aplica corespunzator si persoanelor care au incheiat cu una dintre societatile comerciale mentionate o conventie civila al carei obiect este prestarea unei activitati sau efectuarea unei lucrari corespunzatoare uneia dintre activitatile cu codul CAEN mentionat.    

Cei care beneficiaza de lege

Ocupatiile specifice activitatilor de creare de programe pentru calculator ce vor fi scutite de la plata impozitelor pe venit:
1. Analist
2. Programator
3. Proiectant sisteme informatice
4. Consultant in informatica
5. Inginer de sistem in informatica
6. Administrator de retea
7. Administrator baze de date
8. Inginer software
9. Inginer aplicatii
10. Manager de proiect in informatica
11. Manager sistem informational
12. Management informatic
13. Cercetatori in informatica
14. Asistenti de cercetare in informatica
Sursa: MCTI