Autoritățile au propus o serie de sancțiuni mai aspre pentru șoferii care se urcă în stare de ebrietate la volan și provoacă accidente grave care se soldează cu persoane rănite sau decedate, astfel că vinovaţii ar putea fi trimiși direct la închisoare pentr a-și ispăși pedeapsa.

Doar unul din 10 români recunoaște că a consumat alcool înainte de a se urca la volan

Conform unui proiect de lege care urmează să fie dezbătut în regim de urgență, șoferii care urcă în stare de ebrietate la volan și provoacă accidente mortale ar putea fi trimiși direct în închisoare. Această propunere ar fi valabilă și pentru persoanele care se urcă la volan fără a deține un permis de conducere. Statisticile au demonstrat că cele mai grave accidente din toată Europa se produc în România.

Potrivit unui sondaj, în jur de 70% dintre șoferi consideră că cea mai gravă abatere a unui șofer este consumul de băuturi alcoolice la volan. Cu toate acestea, doar unul din 10 români recunoaște că a consumat alcool înainte de a se urca la volan. În același timp, mai mulți șoferii au spus că au condus sub influența băuturilor alcoolice din mai multe motive.

Scopul autorităților este de a reduce numărul accidentelor provocate de șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice

Așadar, 26% dintre șoferii chestionați au declarat că nu simțeau că le-a fost afectată capacitatea de a conduce, în timp ce 25% au spus că se aflau într-o situație de urgență sau aveau o distanță relativ mică de condus. În același timp, 11% dintre șoferii care au participat la sondaj au declarat că nu se așteptau să fie opriți și verificați de către organele competente.

În această situație, scopul autorităților este de a reduce numărul accidentelor provocate de șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice. Respectiv, sancțiunile urmând să fie din ce în ce mai aspre, una dintre acestea se referă chiar la pedeapsa cu închisoarea.