Proiectul de lege pregătit de Guvernul PNL prin care se elimină anumite distorsiuni introduse de PSD în economie, printre care și OUG 114, include și înghețarea punctului de amendă la valoare de 145 de lei. Acesta ar urma să fie adoptat de Guvern prin asumarea responsabilității.

Punctul de amendă este legat de salariul minim pe economie şi în fiecare an, practic, nu s-a crescut punctul de amendă odată cu creşterea salariului minim. Din 2017, de când PSD a început seria de majorări pentru salariul minim, punctul de amendă a fost înghețat prin OUG, în fiecare an, la 145 de lei.

Premierul Ludovic Orban declara recent că Guvernul va îngheţa valoarea punctului de amendă pentru anul viitor, dar calculul trebuie schimbat, având în vedere că această relaţie între punctul de amendă şi salariul minim pe economie nu este ”soluţia care să se poată aplica.”

„S-a dovedit clar că această relaţie între punctul de amendă şi salariul minim pe economie nu este soluţia care să se poată aplica, din moment ce an de an s-a îngheţat punctul de amendă, probabil trebuie calculat în alt mod”, a spus Orban.

Dacă nu s-ar fi luat această măsură de înghețare a punctului de amendă, anul viitor, odată cu majorarea salariului minim la 2.230 de lei de la 1 ianuarie, acesta ar fi crescut cu 54%, la 223 de lei.