Senatul a adoptat tacit un proiect de lege care vine în ajutorul șoferilor. Mai exact, aceștia ar urma să-și aleagă singuri perioada în care să le fie suspendat permisul.

Inițiativa aparține unor deputați care sunt susțin că măsura i-ar ajuta pe șoferii profesioniști să nu-și piardă veniturile. Împotriva acestui proiect sunt organizațiile non-guvernamentale și Guvernul.

Potrivit inițiativei, în cazul suspendării permisului auto, șoferul îşi poate alege perioada suspendării într-un an, începând cu momentul încălcării Codului Rutier. Dacă șoferul a făcut fapte deosebit de grave, atunci această măsură nu se aplică.

Șoferii rămân fără permis pentru 30 de zile dacă nu au acordat prioritate pietonilor. Se acordă suspendarea de 60 de zile în cazul în care au trecut la culoarea roşie a semaforului şi au provocat un accident.

Cea mai lungă suspendare, de 90 de zile, se acordă dacă s-a condus sub influenţa băuturilor alcoolice.

Deputaţii susţin, în expunerea de motive, că legea ar veni în ajutorul şoferilor profesionişti, care pentru o încălcare minoră nu mai pot lucra şi pot rămâne astfel fără pâine.

Proiectul de lege va merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional.