Walker este de părere că în maximum trei ani, China va avea o scădere a Produsului Intern Brut de 4%, scriu cei de la marketwatch.com, care au realizat un sondaj printre 19 manageri importanți de investiții și brokeri.

Datele oficiale vor începe să se înrăutățească în următoarele 6 luni, spune analistul, fost economist șef al casei de brokeraj CLSA.
Acest Dr. Doom al Chinei sfătuiește investitorii să evite companiile care au o semnificativă componentă chineză a profitului, ca și piețele regionale asiatice.

China începe încetinirea economică

Potrivit analiştilor de la China Business News, Produsul Intern Brut al Chinei a înregistrat o creştere anuală de 8,4% în primul trimestru, faţă de o creştere de 8,9% în trimestrul precedent. Cifrele oficiale ar urma să fie date publicităţii la finalul acestei săptămâni.

De asemenea, expansiunea comerţului exterior chinez a înregistrat şi ea o încetinire semnificativă. Administraţia vămilor din China ar urma să dea marţi publicităţii cifrele oficiale privind exporturile şi importurile în luna martie.

Pentru a susţine activitatea economică, Banca centrală a Chinei a redus de două ori rezervele obligatorii în ultimele patru luni, ceea ce a permis băncilor comerciale să împrumute mai mult.

Însă analistul analistul HSBC, Qu Hongbin, se aşteaptă la cel puţin o nouă scădere a rezervelor obligatorii cu un punct procentual în primul semestru, în timp ce banca americană J.P. Morgan prognozează o nouă reducere a rezervelor în luna aprilie şi doi chiar trei reduceri pe parcursul anului.

Roubini a spus că estimează că 30% din creditele băncilor chineze vor deveni neperformante, ceea ce va cutremura din temelii sistemul bancar chinez.

Această opinie a fost împărtăşită de către agenţia de rating financiar Fitch, care a ameninţat că ar putea retrograda ratingul Chinei din cauza creditelor care s-ar putea dovedi falimentare.

Deficit de capital în 2012

Instituţiile chineze de creditare se vor confrunta cu un deficit de capital în 2012, a afirmat luni Zhou Xiaochuan, guvernatorul Băncii Centrale a Chinei, transmite Reuters.

Oficialul chinez nu a precizat şi valoarea estimativă a deficitului de capital pentru băncile din China.