Societe Generale a fost una din primele companii străine care a intrat pe piaţa fondurilor mutuale din China când autorităţile de la Beijing au deschis această piaţă către investitorii străini. În 2003, banca franceză s-a aliat cu grupul chinez de stat Baosteel Group pentru a crea un joint venture denumit Fortune SG Fund Management. 

Însă concurenţa acerba venită din partea firmelor chineze a determinat Societe Generale să îşi reconsidere prezenţa în China, mai ales după ce o serie de alte instituţii străine, inclusiv Bank of New York Mellon Corp, Aviva plc şi Value Partners, şi-au vândut participaţiile la fondurile mutuale din China. 

Potrivit datelor oficiale, la finele lunii iunie fondul Fortune SG Fund Management avea sub administrare active în valoare de 157,5 miliarde yuani (23,6 miliarde de dolari). Sursele nu au dezvăluit valoarea tranzacţiei însă în mod normal managerii de fonduri sunt cumpăraţi la o sumă echivalentă cu 2-3% din activele pe care le au sub administrare. 

În schimb, fondul Warburg Pincus mizează pe faptul că fondurile mutuale din China, o industrie de 1.200 miliarde de dolari, vor genera randamente solide pe termen lung. 

Potrivit legislaţiei chineze, investitorii străini pot deţine maxim 49% din acţiunile unui fond mutual chinez de tip joint venture. Încheierea de parteneriate cu companii de stat de genul Baosteel poate oferi investitorilor străini resurse la care partenerii privaţi nu au acces. 

Société Générale este unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, cu 145.000 de angajaţi în 66 de ţări şi 31 de milioane de clienţi în întreaga lume, în trei activităţi-cheie: retail banking în Franţa, retail banking internaţional, servicii financiare şi asigurări, respectiv corporate & investment banking, private banking, administrare de active şi servicii pentru investitori. 

BRD-Groupe Société Générale este cea de-a doua bancă din România după totalul activelor care, la 30 iunie 2016, era de 48,4 miliarde de lei. Banca are 2,2 milioane de clienţi activi şi operează o reţea de 818 de unităţi. 

 AGERPRES