„Prietenia franco-germană, se ştie, transcende schimbările politice… Nu este întotdeauna uşor, trebuie să găsim, să construim noi compromisuri, sper că aşa se va întâmpla ca întotdeauna”, a declarat Moscovici, intervievat de canalul de televiziune BFMTV privind afirmaţiile cancelarului german, Angela Merkel, care s-a declarat încrezătoare într-un parteneriat „stabil” cu noul şef al statului francez, cu trei zile înainte de prima lor întrevedere.
„Cred că cel mai important lucru este că ei se întâlnesc, vorbesc, vorbesc sincer, că fac schimb de idei, iar apoi progresăm”, a adăugat deputatul socialist, al cărui nume este vehiculat pentru un post de primă mărime în guvernul francez.
Francois Hollande, care preia mandatul la Palatul Elysee marţi, 15 mai, se va întâlni în aceeaşi zi, după-amiaza, la Berlin, cu cancelarul Merkel. O cină de lucru şi o conferinţă de presă sunt programate pentru această primă întâlnire bilaterală pe fondul crizei acute din Zona euro. Noul preşedinte francez intenţionează să redeschidă negocierile privind Pactul de disciplină fiscală pentru a include măsuri care favorizează creşterea, demers la care Germania se opune ferm.
Potrivit France Presse, în ultimele zile, fiecare a părut să facă un pas spre celălalt, Angela Merkel indicând că este favorabilă unei „agende de creştere”, iar Michel Sapin, responsabil cu proiectul prezidenţial în echipa Hollande, dându-i dreptate cancelarului german privind pericolele relansării creşterii agravând deficitele publice şi datoria.
Sursa: Agerpres