Plăţile către compania Leinada, deţinută de Walid Giahmi, au fost efectuate 'pentru servicii introductive, informaţii privind conjunctura pieţei şi servicii complementare', se arată în documentele prezentate de SocGen la Curtea de Justiţie din Londra, unde a fost depusă plângerea înaintată de Fondul Suveran de Investiţii al Libiei împotriva creditorului francez.

LIA susţine că banca franceză a dat mită pentru a câştiga contracte de investiţii în perioada 2007 – 2009. Conform documentelor depuse luni la Londra, Fondul Suveran de Investiţii al Libiei susţine că în urma tranzacţiilor SocGen s-au înregistrat pierderi de aproximativ 1,5 miliarde de dolari.

Judecarea procesului Fondului Suveran de Investiţii al Libiei ar urma să înceapă în 2017.

LIA a deschis acţiune în instanţă şi împotriva Goldman Sachs Group, spunând că banca a obţinut aproximativ 350 milioane de dolari după ce a vândut derivate care apoi şi-au pierdut valoarea.

În martie, publicaţia britanică 'Financial Times' (FT) anunţa că Fondul Suveran de Investiţii al Libiei a acuzat Societe Generale că a dat mită în valoare de zeci de milioane de dolari asociaţilor lui Saif al-Islam, fiul fostului lider libanez Moummar Gaddafi.

FT susţine că LIA a intentat un proces împotriva Societe Generale la Curtea de Justiţie din Londra, susţinând că SocGen a plătit cel puţin 58 milioane de dolari companiei Leinada, înregistrată în Panama, pentru servicii de consultanţă legate de tranzacţii cu derivate de 2,1 miliarde de dolari încheiate de Fondul Suveran al Libiei cu banca franceză în perioada 2007 – 2009.

În plângerea înaintată de LIA, se arată că Leinada nu avea competenţe pentru a consilia sau organiza astfel de tranzacţii, susţine publicaţia britanică, care adaugă că Fondul Suveran al Libiei pretinde că ar fi înregistrat pierderi masive în urma tranzacţiilor cu SocGen şi vrea să recupereze banii plătiţi Leinada şi să primească despăgubiri.

În 2011, analiştii evaluau Fondul Suveran al Libiei la 60 – 80 de miliarde de dolari.

În România, BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă după totalul activelor.

SURSA: Agerpres