Turcia se află în faţa unei crize monetare, după ce dolarul a ajuns la nivelul de 7,24 lire turceşti. Valori similare s-au mai înregistrat în august 2018, când ţara a trecut printr-o mare criză monetară.

Concret, miercuri, la ora 12:00, paritatea dolar-liră turcească s-a situat la 1 dolar = 7.24 lire, după ce de dimineaţă tranzacţiile se efectuau la paritatea 1 – 7.21. Potrivit presei din Turcia, de la începutul lunii lira turcească s-a depreciat faţă de dolar cu 22%.

Tăcere absolută din partea lui Erdogan

Faţă de euro, lira turcească s-a depreciat cu 20% de la începutul lunii până astăzi. Prezentatorul postului Fox Haber a subliniat că Guvernul va păstra o tăcere absolută cu privire la problemele economice ale ţării: „Cu toţii ştim că nu se pune problema să aibă loc o lovitură de stat, de altfel am văzut cum a reacţionat poporul la tentativa de lovitură de stat. Dar guvernul are ca obiectiv important să nu se discute nimic despre ce se întâmplă în economie de aceea schimbă agenda”.

Totuşi, la rândul său ministrul de Finanţe al Turciei a dat asigurări investitorilor străini că nu vor exista restricţii de capital (capital controls), susţinând că rezervele de care dispune banca centrală sunt supersuficiente pentru acoperirea datoriilor.