Lira turcească s-a depreciat luni cu 2,1% faţă de dolar, după ce preşedintele Tayyip Erdogan l-a demis sâmbătă pe guvernatorul Băncii Centrale a Turciei, Murat Cetinkaya, pe fondul declinului economiei, al volatilităţii lirei turceşti şi inflaţiei ridicate, care au adâncit diferenţele de politică între Guvern şi instituţia financiară, transmite Reuters.

Luni dimineaţă, moneda Turciei se tranzacţiona la 5,7525 lire/USD, după ce anterior se depreciase până la 5,8245 lire/USD.

Murat Cetinkaya, care ar fi trebuit să ocupe funcţia de guvernator în perioada 2016 – 2020, a fost înlocuit cu adjunctul său, Murat Uysal, arată un decret prezidenţial publicat sâmbătă în Monitorul Oficial. Nu a fost prezentat motivul oficial al demiterii, dar pieţele au speculat în ultimele săptămâni că Cetinkaya ar putea fi înlăturat deoarece se opune reducerii ratelor dobânzilor.

Banca Centrală a Turciei s-a confruntat cu presiuni din partea preşedintelui Tayyip Erdogan pentru a reduce ratele dobânzilor, în încercarea de a redresa economia, care anul acesta a intrat în recesiune.