Șoc valutar fără precedent. Euro s-ar putea devaloriza dramatic. Analiștii economici au analizat atent această stare de fapt și au tras un semnal de alarmă asupra unei situații îngrijorătoare pentru mulți dintre noi. Este vorba de faptul că dolarul a ajuns egal cu euro.

Multe voci au susținut că nu s-a mai întâmplat așa ceva. Marea întrebare care se ridică este dacă se simte atât de rău moneda europeană încât astăzi a întrecut-o și francul elvețian.

Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, a ținut să facă o analiză a situației existente pe piața valutară și mai ales a viitorului monedei euro. El a apreciat că euro va rămâne a doua monedă de tranzacționare, însă este evident că ea este mult mai slabă.

Euro va rămâne a doua monedă de tranzacționare, dar e clar că este mai slabă, pentru că economiile în zona euro achiziționează, au probleme de energie, gaze, carburant. Statele Unite sunt într-un avantaj, pentru că vând și gaze electrificate, și carburant. Deci n-au o problemă, chiar sunt în avantaj ca urmare a situației actuale”, a spus fostul ministru de Finanțe.

Fostul ministru al Finanțelor explică evoluția monedei euro

În opinia sa, țările din zona euro au probleme, trebuie să pompeze foarte mulți bani în economie, sunt foarte mari cantități de euro și atunci sigur că este o devalorizare.

„Să vedem până unde va merge, pentru că vă dați seama că exporturile din țările Uniunii Europene nu mai sunt la nivelul ca înaintea invaziei Rusiei în Ucraina”, a apreciat Gheorghe Ialomițianu.

El a explicat că, din această cauză, au probleme și s-ar putea să intre chiar în recesiune.

„Banca Centrală totuși nu s-a grăbit să mărească dobânda de politică monetară pentru ca țările din zona euro să nu intre în recesiune, ne apără. Noi ne-am grăbit și atunci este o protecție”, a spus fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, la Antena 3.

Maxim istoric al francului elvețian. Ce s-a întâmplat cu dolarul

Amintim că francul a atins vineri un nou maxim istoric în raport cu leul, în condițiile în care cursul calculat vineri de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,9986 lei/franc, mai mare cu 1,14 bani (+0,22%) faţă de joi, când un franc a fost cotat la 4,9872 de lei. Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9439 lei, în scădere cu 0,12 bani (-0,02%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9451 lei. Pe de altă parte, leul a pierdut teren în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,8858 lei, în creștere cu 3,96 bani (+0,82%), comparativ cu joi, când s-a situat la 4,8462 lei.