Forintul a atins un nou minim istoric faţă de principalele valute

Forintul a ajuns la un nou minim istoric faţă de euro, francul elveţian şi dolarul american, în paralel cu deprecierea euro faţă de dolarul american.

Miercuri, 6 iulie, la scurt timp după ora 10:45, un euro a urcat la un nivel istoric de 410,68 de forinţi, un franc elveţian la 413,83 de forinţi şi un dolar american era cotat pe piaţa interbancară la 401,19 de forinţi.

Câteva minute mai târziu, forintul a înregistrat o creştere minimă, situându-se la 410,19 faţă de euro, 412,93 faţă de francul elveţian şi 400,33 faţă de dolar, transmite agenţia de presă ungară MTI.

Ministrul ungar de Finanţe dădea vina pe Bruxelles, în luna martie

În luna martie, într-o situaţie asemănătoare, ministrul ungar de Finanţe, Mihály Varga, spunea că forintul este victima sancţiunilor impuse de autorităţile de la Bruxelles.

Cine profită de pe urma unui forint slab? Printre alţii, marile companii care produc pentru export, ca de exemplu uzinele de automobile, care datorită deprecierii forintului îşi vor reduce cheltuielile din Ungaria.

De pe urma unui forint slab profită şi turismul, deoarece Ungaria va deveni o destinaţie ieftină. Totodată Guvernul se va putea bucura, deoarece un forint slab generează inflaţie şi cresc încasările la bugetul statului din TVA, care are cea mai mare pondere în bugetul pe anul 2023.

Explicaţii de la Cancelaria Premierului Viktor Orban

În urmă cu două săptămâni, Gergely Gulyás, ministrul Cancelariei Premierului Ungariei, vorbea despre „vina” Cabinetului condus de premierul Viktor Orban.

„Vina Guvernului, dacă o considerăm vină, este că în ultimii zece ani forintul s-a depreciat anual cu aproximativ 1% (…).

Avem o economie axată pe export, iar în opinia acest lucru nu este ceva rău”, declara atunci Gergely Gulyás, citat de publicația 444.hu.

Oficialul ungar explica şi de unde vine deprecierea forintului care se înregistra la acel moment: „Aceasta s-a întâmplat în trend cu valutele din regiune, chiar a fost puţin mai mare, diferenţele nu sunt dramatice, iar toate acestea se datorează în mod clar războiului din Ucraina.”