Dolarul american a înregistrat un nou maxim al ultimelor două decenii. Temerile privind încetinirea economiei se accentuează

Așadar, obligaţiunile guvernamentale şi bursele din întreaga lume au avut o evoluţie negativă în ziua de luni, 13 iunie.

„Dolarul a continuat câştigurile de vineri deoarece riscurile se extind”, a declarat Brad Bechtel, şeful global pentru pieţe valutare la Jefferies, potrivit informațiilor transmise de reuters.com

Indicele dolarului american, care îşi urmăreşte performanţa acestuia faţă de alte şase valute majore, a crescut cu 0,6% la 105,04, după ce a urcat la cel mai ridicat nivel din decembrie 2002.

Trebuie menționat că Rezerva Federală (Fed) a SUA este aşteptată să-şi majoreze rata cheie a dobânzii cu 0,5 puncte procentuale miercuri, iar unele bănci, inclusiv Barclays şi Jefferies, aşteaptă ca Fed să adopte o majorare de 0,75 puncte procentuale.

Luni, dolarul a scăzut cu 0,1%, la 134,25 yeni. Dolarul australian, văzut ca un indicator lichid al apetitului pentru risc, a scăzut cu 1,7%.

Lira sterlină a coborât la un minim al ultimei luni în raport cu dolarul, fiind sub presiunea vânzărilor după ce datele au arătat că economia Marii Britanii s-a contractat în mod neaşteptat în aprilie.

Tensiunile cu UE cu privire la comerţul post-Brexit cu Irlanda de Nord au afectat şi lira sterlină, care a scăzut cu 1,4%, până la 1,2146 dolari pe unitate.

Bitcoin a coborât cu 20%, până la 23.350,5 dolari pe untiate, consemnând cea mai proastă zi din ultimii doi ani, după ce marea companie americană de creditare în criptomonede Celsius Network a îngheţat retragerile şi transferurile invocând condiţii ”extreme”, cel mai recent semn al modului în care turbulenţele pieţei financiare provoacă tulburări pe piaţa criptomonedelor.

O recesiune este mai probabilă în Europa, decât în SUA

În altă ordine de idei, Jane Fraser, CEO Citigroup, a declarat că o recesiune este mai probabilă în Europa, decât în ​​Statele Unite. Ea a subliniat totuși că nu va fi ușor nici pentru SUA să evite o recesiune.

Jane Fraser, şefa celei de-a treia bănci americane ca mărime şi cu cea mai mare concentrare la nivel global, a revenit dintr-un turneu mondial cu opriri în Asia, Europa şi Orientul Mijlociu, unde toate discuţiile s-au axat pe „cei trei R”.

Într-o conferință a investitorilor care a avut loc la New York, Fraser a vorbit despre modul în care „cei trei R” afectează economia globală: „Sunt ratele, Rusia și recesiunea”.

Fraser a explicat că problemele energetice ale Europei „au un impact major asupra unui număr mare de companii din anumite industrii, care nici măcar nu sunt competitive în acest moment”. Ea a adăugat că „unele își închid deja porțile din cauza costului electricității și al energiei”.

Cu siguranță, este mai probabil ca Europa să se îndrepte către recesiune decât SUA, a adăugat CEO Citigroup.