Investitorii din Turcia au fost zguduiți de decizia țării de a renunța la tranzacțiile cu lira în perioada premergătoare alegerilor de luna trecută. La noi în țară, Banca Națională a României a anunțat, luni, un curs de referință de 4.7507 lei/euro, în scădere, spre deosebire de nivelul atins vineri.

“Principala problemă în România vine pe partea fiscală, având în vedere riscurile economice care se prefigurează. Pe măsură ce creșterea economică încetinește, devine dificil să majorezi rata dobânzii sau să ții deficitul sub control”, spune Marcin Lipka, analistul cu cele mai bune prognoze pentru monedele din regiune, potrivit Bloomberg.

Conform previziunilor acestuia, lira va scădea cu peste 8% față de dolar, în timp ce moneda națională a României, leul, va scădea cu încă cinci procente față de euro până la sfârșitul primului trimestru al anului 2020.

“Incertitudinile politice după alegerile locale, recesiunea și inflația de 20% nu reprezintă un mix favorabil pentru lira turcească”, consideră Lipka. Analistul vede cursul liră/euro la 6,10 unități la finele anului și la 6,20 unități până în aprilie 2020.

De asemenea, Marcin Lipka a mai menționat că un euro va ajunge să coste 5 lei.