Vladimir Putin este distrus! Mișcarea momentului în plin război. Se întâmplă chiar săptămâna viitoare

Administrația Biden a aprobat trimiterea de sisteme de rachete lansatoare multiple cu rază lungă de acțiune în Ucraina, un transfer semnificativ care ar putea ajuta enorm Ucraina în apărarea teritoriului său din regiunea Donbas, au declarat vineri oficiali americani.

Transferul va fi probabil anunțat săptămâna viitoare, a declarat un oficial care, la fel ca și ceilalți, a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta chestiuni de securitate. Armele din transfer vor include lansatoare mobile de rachete care pot trage mult mai departe decât lansatoarele pe care Ucraina le folosește în prezent.

Deși oficialii nu au oferit detalii cu privire la tipurile exacte de rachete pe care le vor furniza Statele Unite, cea folosită cel mai des de Pentagon este M31 GMLRS, pentru Guided Multiple Launch Rocket System – o armă de precizie ghidată prin satelit care transportă aproximativ aceeași cantitate de explozibil ca o bombă de 500 de kilograme, lansată din aer.

Poate zbura mai mult de 40 de mile, mult peste raza de acțiune a artileriei pe care o folosește acum Ucraina. Potrivit unui raport publicat de Congressional Research Service în iunie, Pentagonul a cheltuit aproximativ 5,4 miliarde de dolari pentru a cumpăra peste 42.000 de astfel de rachete începând din 1998.

Vladimir Putin ar putea considera că acest transfer este provocator

Din acest motiv, în rândul oficialilor administrației a existat o oarecare teamă că președintele rus, Vladimir Putin, ar putea considera acest transfer ca fiind provocator, scrie The New York Times.

Dar oficialul a spus că administrația încearcă să se asigure că Statele Unite pot argumenta în mod rezonabil că nu oferă Ucrainei capacitatea de a lovi adânc în teritoriul rusesc.

Statele Unite intenționează să includă în următorul pachet de arme pentru Ucraina sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate, sau Himars, lansatoare de rachete multiple care se deplasează pe șasiuri de camioane pe roți, au declarat oficialii.

Lansatoarele se vor alătura obuzierelor de 155 de milimetri pe care Statele Unite au început să le trimită în Ucraina luna trecută, în condițiile în care Rusia a trecut la o nouă fază a războiului, concentrându-se pe acapararea mai multor teritorii în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Camioanele Himars pot transporta o capsulă încărcată fie cu șase rachete GMLRS, fie cu o rachetă ghidată mai mare și se pot muta rapid după ce au tras. Sistemul pod, în care fiecare rachetă sau rachetă este preîncărcată într-un tub de lansare de unică folosință, poate fi montat rapid pe camion și aruncat după lansare, oferind un avantaj distinct față de sistemele de rachete de artilerie rusești, în care rachetele trebuie încărcate una câte una.

O capsulă de șase rachete GMLRS poate fi lansată în câteva secunde și ar putea cauza la fel de multe pagube unei ținte ca o lovitură aeriană cu bombe ghidate.

John Kirby nu a comentat informațiile

John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului, a refuzat vineri să confirme că a fost luată decizia de a furniza lansatoarele. CNN a raportat prima dată știrea.

Ucraina a cerut în repetate rânduri lansatoarele. Oficialii lui Biden au ezitat să facă mișcări pe care Moscova le-ar putea considera escaladare, iar argumentul că lansatoarele ar putea lovi teritorii din interiorul Rusiei a împiedicat transferul.

Dar vineri, în urma unei discuții cu secretarul de stat Antony Blinken, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a anunțat într-un tweet descoperirea.

„Armele grele sunt în fruntea agendei noastre, iar altele urmează să apară”, a declarat Dmitro Kuleba.