Se schimbă harta Europei! Zelenski este terminat! Putin a înscris o nouă victorie

Volodimir Zelenski are parte de vești proaste – forțele ruse au capturat aproape întreg orașul Lyman, din nordul regiunii Donețk, anunță Ministerul britanic al Apărării.

În cea mai recentă actualizare a informațiilor despre acest război, Ministerul britanic al Apărării precizează că orașul acesta este extrem de important din punct de vedere strategic, având în vedere că aici se află un nod feroviar important.

În plus, orașul Lyman oferă acces la poduri feroviare și rutiere peste râul Siverskyy Donețk.

Informația, care a fost inițial transmisă de separatiști, a fost confirmată și de Oleksii Arestovici, consilierul președintelui Ucrainei.

„Conform unor informații neverificate, am pierdut orașul Lyman (…) atacul rus a fost bine organizat”, spune Oleksii Arestovici, adăugând ”acest lucru arată, în principiu, nivelul crescut al managementului operațional și al abilităților tactice ale armatei ruse”, scrie BBC.

Forțele ruse fac progrese lente

Premierul Boris Johnson a declarat că deși forțele ruse fac progrese lente, acestea sunt ”palpabile”.

„Mi-e teamă că Putin, cu un mare preț pentru el și pentru armata rusă, continuă își croiască drum prin Donbas”, a declarat prim-ministrul britanic în cadrul unui interviu pentru Bloomberg.

„El continuă să facă progrese graduale, lent, dar mă tem că sunt progrese palpabile și, prin urmare, este absolut vital să continuăm să-i sprijinim militar pe ucraineni”, a continuat el.

Peste 4.000 de civili au fost uciși în Ucraina

Mai mult de 4.000 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie, deși numărul real este probabil mult mai mare, a declarat Biroul ONU pentru drepturile omului.

În total, 4.031 de persoane au fost ucise, inclusiv aproape 200 de copii, potrivit Biroului Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR), care are zeci de observatori în țară.

Cei mai mulți au fost uciși de arme explozive cu un impact puternic, cum ar fi bombardamentele de artilerie grea sau raidurile aeriene. Acesta nu a atribuit vina pentru aceste decese, scrie Al Jazeera.

Moscova a negat că ar fi vizat civili și a numit invazia sa o “operațiune militară specială” pentru a dezarma Ucraina, pentru a o “denazifica” și pentru a o scăpa de ceea ce a spus că sunt naționaliști antirusești încurajați de Occident. Ucraina și aliații săi au declarat că acestea sunt afirmații nefondate pe care Rusia le-a folosit pentru a-și justifica invazia la scară largă.

În declarația sa de vineri, biroul ONU pentru drepturile omului a precizat că cele mai multe dintre victimele civile înregistrate “au fost cauzate de utilizarea armelor explozive cu o zonă de impact largă, inclusiv bombardamente cu artilerie grea și sisteme de rachete cu lansare multiplă, precum și rachete și lovituri aeriene”.

Acesta a adăugat: “OHCHR consideră că cifrele reale sunt considerabil mai mari, deoarece primirea de informații din unele locații în care au avut loc ostilități intense a fost întârziată și multe rapoarte sunt încă în așteptarea coroborării.”