Se schimbă banii! Anunțul venit chiar acum. Când se va întâmpla asta

În cadrul ședinței săptămânale din 27 mai, guvernul bulgar a aprobat planul național de aderare la zona euro la 1 ianuarie 2024.

„Acesta este un plan operațional care stabilește termene și obiective clare pentru instituții […] astfel încât să avem pregătirea tehnică pentru a trece la euro la 1 ianuarie 2024”, a declarat ministrul de Finanțe Assen Vassilev reporterilor după ședința de guvern.

Ministrul bulgar de Finanțe a mai spus că acesta ”este un prim pas tehnic, există o serie de modificări legislative care sunt necesare, inclusiv modificarea Legii Băncii Naționale a Bulgariei, iar procesul va continua în Parlament, la fel ca și discuția publică mai largă”.

Aderarea la zona euro a fost un subiect de dispută în Bulgaria

Bulgaria este membră a mecanismului ratei de schimb valutar (ERM2), „sala de așteptare” a zonei euro, din iulie 2020, însă în ultimele luni aderarea la zona euro a devenit unul dintre numeroasele subiecte de dispută în cadrul coaliției de guvernare a țării.

Unul dintre cei patru membri constituenți ai coaliției, partidul ITN al prezentatorului de televiziune prin cablu Slavi Trifonov, în special, a fost foarte vocal în ceea ce privește faptul că planul de aderare la zona euro ar trebui să fie aprobat doar după o dezbatere în Parlament, condiționată de o analiză cost-beneficiu a adoptării monedei euro, care să fie elaborată de banca centrală și de Ministerul de Finanțe.

Socialiștii, un alt partid din coaliția de guvernare, s-au arătat, de asemenea, neîncrezători pe această temă, deputatul Roumen Gechev fiind citat de Radioul Național Bulgar că o dată de aderare la zona euro ar putea fi stabilită doar după ce analiza cost-beneficiu va fi finalizată și discutată în consiliul de coaliție, scrie Reuters.

Încă se lucrează la analiza cost-benficiu

Vorbind cu reporterii, Vassilev a părut să minimalizeze afirmațiile potrivit cărora aprobarea de către cabinet a planului național de aderare la zona euro a încălcat termenii acordului de coaliție.

„Acordul de coaliție prevede că euro trebuie să fie adoptat cât mai curând posibil și că o campanie amplă va fi desfășurată după finalizarea analizei, ceea ce înseamnă că analiza este baza campaniei, nu decizia de aderare”, a spus el.

De asemenea, el a mai spus că ”pregătirile tehnice pentru aderarea [la zona euro] la 1 ianuarie 2024 durează cel puțin 18 luni, așa că nu avem prea mult timp pentru a amâna aprobarea planului.”

Vassilev a spus că încă se lucrează la analiza cost-beneficiu a aderării la zona euro, iar BNB nu și-a finalizat încă partea sa din raport.