Prețul petrolului a depășit cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, din cauza crizei globale de energie

Cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut joi, 21 octombrie, la 86,10 dolari, cel mai ridicat nivel din octombrie 2018, dar la prânz a scăzut cu 1,04 dolari, ajungând la 84,78 dolari.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ a scăzut cu 0,47 dolari, sau 0,6%, ajungând la valoarea de 82,95 dolari.

Cotaţia barilului de petrol Brent a urcat cu este 60%

În acest an, cotaţia barilului de petrol Brent a urcat cu este 60%, pe fondul reducerii producţiei de către grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) şi al deficitului de cărbune şi gaze.

Totodată, preţul ţiţeiului este sub presiune în urma scăderii preţurilor la gaze naturale şi cărbune. În China, preţul cărbunelui a scăzut joi cu 11%. China se confruntă cu probleme în aprovizionarea cu energie din cauza livrărilor insuficiente de cărbune, a standardelor mai dure privind emisiile şi a cererii ridicate din partea industriei.

De asemenea, analiştii de la Goldman Sachs au majorat estimările privind cotaţia barilului de ţiţei Brent la finalul lui 2021 la 90 de dolari, de la 80 de dolari, în urma redresării mai rapide a cererii după ce varianta Delta şi uraganul Ida au dus la reducerea producţiei şi probleme în aprovizionare.

„Deşi de mult timp estimăm o creştere a preţurilor petrolului, actualul deficit de furnizare global este mai accentuat decât ne-am aşteptat, redresarea cererii pe plan mondial în urma impactului Delta fiind chiar mai rapidă decât previziunea noastră, în timp ce previziunile privind furnizarea globală sunt sub estimări”, este scris în raportul Goldman, potrivit agerpres.ro

Cererea de petrol ar putea fi majorată cu o jumătate de milion de barili pe zi

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a avertizat joi, 14 octombrie, că cererea de petrol ar putea fi majorată cu o jumătate de milion de barili pe zi (bpd) din cauza crizei globale de energie.

Totodată, Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a avertizat și că redresarea economiei mondiale ar putea fi încetinită din cauza pandemiei de COVID-19.

„Nivelul record al preţurilor gazelor şi cărbunelui, precum şi întreruperile în furnizare au determinat sectorul energetic şi industriile care consumă intensiv energie să apeleze la ţiţei pentru a-şi menţine operaţiunile”, a transmis IEA.