China este într-una dintre cele mai tensionate perioade. Preţurile cărbunelui au scăzut puterni. Această situație a generat un declin generalizat al cotaţiilor mărfurilor la nivel global, cum ar fi cele ale cuprului, aluminiului şi zincului. Preţurile petrolului au evoluat la rândul lor în scădere, transmite Reuters.

Preţurile materiilor prime rămân totuşi ridicate, aşa că orice declin ar putea oferi doar o pauză temporară a îngrijorărilor băncilor centrale legate de inflaţie, având în vedere că China şi alte economii majore au un consum mare de energie şi alte mărfuri, ca urmare a redresării economice după prăbuşirile provocate de pandemia de coronavirus.

Comisia Naţională pentru Reformă şi Dezvoltare din China a afirmat marţi că studiază modalităţi de intervenţie împotriva preţurilor mari ale cărbunelui. În context, se doresc a fi toate măsurile necesare pentru a le aduce prețurile la un interval rezonabil.

Cărbunele, vital pentru China

Cărbunele este un indicator important al activităţilor economice ale Chinei, fiind folosit pentru aprovizionarea a circa 60% din centralele energetice ale ţării, care au avut probleme să ţină pasul cu cererea de electricitate. Unele locuinţe şi fabrici au fost alimentate cu electricitate cu intermitenţe.

Contractele futures pentru cărbune ale Chinei au scăzut miercuri de la nivelurile record atinse marţi, atingând un declin maxim permis de 8%, la 274,71 dolari pe tonă. Contractele pentru cărbunele cocsificabil şi cocs au scăzut cu 9%, de asemenea, declinul maxim admis. În cazul contractelor futures ale aluminiului şi zincului declinul a fost de peste 6%, în timp ce contractractele pentru unele produse petrochimice, cum ar fi methanolul şi ureea, au coborât cu 8%-9%.

Legislaţia chineză permite Consilului de Stat şi guvernelor regionale să limiteze ratele de profit şi să stabilească limite de preţ pentru bunuri şi servicii vitale, în cazul unor creşteri puternice, potrivit NDRC. NDRC a mai anunţat că se va asigura că minele de cărbune vor opera la capacitate maximă, pentru a produce cel puţin 12 milioane de tone pe zi.