Cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului s-a prăbuşit miercuri cu peste 12% pe pieţele asiatice, ajungând la mai puţin de 17 dolari, în timp ce cotaţia petrolului american a pierdut toate câştigurile iniţiale, pe o piaţă afectată de pandemia de Covid-19, informează AFP.

La debutul tranzacţiilor pe pieţele din Asia, cotaţia barilului Brent a crescut pe baza informaţiilor privind discuţiile între producători, iar cotaţia barilului de petrol american West Texas Intermediate (WTI) era şi ea în creştere. Însă această tendinţă crescătoare s-a inversat ulterior.

Miercuri după-amiaza, barilul Brent înregistra o pierdere de 12,31% fiind cotat la 16,98 dolari iar cotaţia petrolului american WTI cu livrare în luna iunie, care iniţial a înregistrat o revenire de aproape 20%, era în scădere cu 5% până la 11 dolari per baril.

Nu există cerere pentru petrolul fizic

„Sentimentul pesimist va menţine cu siguranţă preţurile la un nivel scăzut pe termen scurt, până când vom vedea lumina de la capătul tunelului odată cu reluarea progresivă a activităţii economice, oprită în prezent la nivelul întregii lumi”, a comentat Jingyi Pan, analist la firma de trading IG.

Haosul de pe piaţa petrolieră reflectă faptul că nu există cerere pentru petrolul fizic şi că nu mai există locuri de depozitare, adaugă Stephen Innes, de la Axicorp. Potrivit acestuia, „dezamăgirea care a urmat acordului de reducere a producţiei continuă să se facă simţită şi a răspunde la această dezamăgire ar putea fi singurul lucru care ar permite revenirea preţului petrolului pe termen scurt, în absenţa unor semnale referitoare la redresarea cererii”.

Criza de pe piaţa petrolului a fost declanşată de pandemia de coronavirus dar a fost agravată de războiul preţurilor între Rusia şi Arabia Saudită. Chiar dacă cei doi mari producători de ţiţei s-au înţeles până la urmă să pună capăt disputei lor şi să se alăture altor producători pentru a încheia un acord privind o reducere a livrărilor cu 10 milioane de barili pe zi începând din luna mai, aceasta nu a fost suficientă pentru a calma situaţia.

Preţul barilului de petrol american WTI cu livrare în luna mai, pentru care tranzacţiile au expirat marţi, a coborât luni pentru prima dată în istorie în teritoriul negativ, investitorii ajungând în situaţia de a-i plăti pe cumpărători pentru a scăpa de ţiţeiul lor, în cat contrar existând riscul să rămână cu marfa nevândută.