Pericol uriaș lângă România! Cel mai negru scenariu s-ar putea realiza: Ar distruge orașe din țară

Dacă Rusia se va instala pe Insula Șerpilor, atunci țara condusă de Vladimir Putin va putea controla  marea, pământul și aerul în partea de nord-vest a Mării Negre și sudul Ucrainei, spune expertul militar ucrainean Oleg Jdanov.

„Dacă trupele ruse reușesc să ocupe Insula Șerpilor și să-și instaleze sistemele de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, vor controla marea, pământul și aerul în partea de nord-vest a Mării Negre și în sudul Ucrainei”, a explicat acesta pentru BBC.

El mai spune că acesta este și motivul pentru care nava amiral Moskva a navigat în zona respectivă, la doar câteva momente de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

„Sugerez să depuneți armele și să vă predați pentru a evita vărsarea de sânge și victime inutile. În caz contrar, veți fi bombardați”, a spus un ofițer rus la vremea respectivă, însă a primit un răspuns care a devenit deja legendar.

După ce Insula Șerpilor a fost capturată de partea rusă, la câteva săptămâni nava amiral Moskva a fost scufundată.

Rusia are posibilitatea să își consolideze poziția

Analiștii militari sunt de părere că Rusia poate domina o mare parte a Mării Negre, dacă va reuși să își consolideze poziția.

„Dacă rușii reușesc să instaleze sisteme de apărare aeriană cu rază lungă, atunci își vor putea apăra escadrila, care poate ajunge pe coasta Ucrainei”, sunt de părere analiștii, care adaugă că prin această metodă, trupele ruse vor avea posibilitatea să intre în Transnistria.

România ar fi în pericol

Mai mult decât atât, dacă Rusia va reuși să instaleze un sistem rusesc de rachete aeriene S-400 de pe insulă, atunci lucrurile se vor schimba complet, spune analistul naval britanic Jonathan Bentham.

Istoricul român Dorin Dobrincu a spus că flancul sudic al Alianței Nord Atlantice ar fi pus în pericol.

„Acest lucru este foarte important pentru guvernul și poporul român, dar și pentru întreaga alianță. Rusia ar avea capacitatea de a distruge orașe și obiective militare din estul României!”, spune acesta.