Ce spune Florin Cîțu

„Sistemul de pensii de astăzi este ca un Caritas – atât timp cât ai oameni să contribuie este ok, dar având în vedere evoluţia demografică din România, cei care sunt născuţi ca mine, în anii ’70, nu vom mai avea cine să ne plătească pensia.
Trebuie să luăm o decizie foarte rapid de reformă a sistemului de pensii. Nu se întâmplă peste noapte să faci o reformă, durează cam 10-15 ani, poate chiar 20 de ani să reaşezăm situaţia. Dacă noi tot tărăgănăm şi aşteptăm să ne vină soluţia de undeva din afară, nu o să vină şi o să ne trezim cu această problemă peste câţiva ani. Pentru toţi cei care au cotizat toţi aceşti ani, nu vor mai fi bani de pensii”, a spus ministrul.
În prezent, sistemul public de pensii este de tip redistributiv, bazat pe solidaritate intergeneraţională şi funcţionează conform principiului contributivităţii, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice, participante la sistemul public, drepturile de asigurări sociale cuveninduse pe temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite, scrie adevărul.ro

Aproape 2 milioane de români ar putea avea pensii infime

Faimosul Decret 770 dat de către Nicolae Ceaușescu prin care se interziceau avorturile în România a făcut ca numărul de nașteri să crească iar trendul s-a menținut și în anii 70. În această perioadă s-au născut în medie peste 526.000 de copii anual.

Potrivit legislației în vigoare, vârsta de pensionare care se va aplica Decreţeilor este de 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi, însemnând că toţi aceşti aproximativ 1,8 milioane de români vor ieşi la pensie, la limită de vârstă, în primii 5 – 6 ani de după anul 2030.

În prezent, aproximativ 6 milioane de salariaţi plătesc contribuțiile transferate în pensiile a 5,3 milioane de pensionari, rezultând un raport salariaţi/pensionari de 10/9.

Se pare că acest raport se va modifica semnificativ după 2030, având în vedere că natalitatea a scăzut drastic în ultimii ani în țara noastră.

Florin Cîțu vrea ca reforma pensiilor să înceapă din 2021

Ultimii 30 de ani au fost marcaţi de „cârpeli” ale sistemului public de pensii, situaţia demografică impunând luarea unor măsuri urgente, susţine ministrul Finanţelor.
„Este momentul să venim şi cu o viziune pe termen lung. Pe termen scurt, cârpeli, s-au tot făcut de 30 de ani de zile, dar s-a terminat cu cârpelile. Nu mai merg. Reformele reale trebuie să înceapă din 2021”, a declarat Cîţu.
Acesta a explicat că sunt ţări dezvoltate care s-au lovit de problema demografică şi de nesustenabilitatea sistemului public de pensii bazat pe contribuţiile angajaţilor. „Noua Zeelandă şi Anglia au schimbat deja sistemul de pensii şi dau o mai mare atenţie pilonului de pensii private, pentru că de acolo ai un randament şi de acolo poţi să-ţi asiguri o pensie mai mare. Anul acesta, am reuşit să salvăm Pilonul II de pensii prin eliminarea din Ordonanţa 114 a cerinţei privind creşterea capitalului.

Bineînţeles că a trebuit să revenim prin Ordonanţa de ieri, pentru că PSD a atacat la Curte un proiect de lege care elimina şi taxa bancară şi această cerinţă de capital pentru Pilonul II de pensii, ca să ne asigurăm că acest lucru nu se întâmplă. Din 2021, revenim să creştem contribuţia la Pilonul II de pensii în doi paşi, gradual. În prima fază, cred că o să fie 5%, apoi la 6%, aşa cum cere legea. Nu este de ajuns, însă. Va trebui să reformăm întregul sistem de pensii. Fără o reformă clară nu vor mai fi bani”, a susţinut Cîţu.

Sindicaliștii nu sunt de acord cu această reformă

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că majorarea procentului din salariul brut care va fi virat în fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) defavorizează sistemul public de pensii.
„Legea 411/2006 a fixat contribuţia maximă la Pilonul II la nivelul de 6 puncte procentuale din cele 30 care reprezentau contribuţia de asigurări sociale angajator+angajat la momentul implementării sistemului (anul 2008 – n. red.).
Dacă ajustăm aceste date cu nivelul actual al contribuţiilor şi la transferul de taxe sociale integral în sarcina lucrătorului, atunci nivelul maxim este de 5 puncte procentuale. Intenţia guvernului PNL de a mări nivelul virat administratorilor privaţi la 6, respectiv 8, puncte procentuale nu reprezintă aşadar «reluarea creşterii procentului virat la Pilonul 2 aşa cum a fost prevăzut iniţial în legislaţie», cum susţine programul de guvernare, ci este o creştere mult mai mare.

Acest lucru arată clar intenţia de a submina sistemul public de pensii în favoarea alimentării business-urilor private“, a declarat Bogdan Hossu în comunicatul remis presei.