Una dintre cela mai puternice economii ale Europei a primit o lovitură de proporții în luna aprilie. Este vorba de economia britanică care s-a contractat în aprilie cu 20,4%, comparativ cu luna precedentă. Potrivit Oficiului Naţional de Statistică este cel mai semnificativ declin lunar de când se publică aceste date, adică din 1997.

Motivul acestei lovituri ține de pandemia de Covid-19 și a introducerii la finalul lunii martie a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului, transmit DPA şi Reuters.

Jonathan Athow, statistician în cadrul ONS, a arătat că scăderea PIB-ului Marii Britanii „este de aproape zece ori mai cuprinzătoare decât cel mai semnificativ declin de dinaintea epidemiei”. El a arătat că toate sectoarele economiei au fost afectate, cea mai semnificativă contribuţie la acest declin istoric venind de la baruri, educaţie, sănătate, vânzări auto.

„De asemenea, scăderi semnificative s-au înregistrat în industrie şi în construcţii, iar comerţul Marii Britanii cu restul lumii a fost puternic afectat de pandemie”, a adăugat Athow, potrivit Agerpres.

Serviciile, care reprezintă peste 75% din PIB-ul Marii Britanii, au înregistrat în aprilie un declin cu 19%, pe fondul dificultăţilor cu care s-au confruntat agenţiile de turism şi hotelurile în urma introducerii restricţiilor.