Urmează concedieri masive în domeniul privat. 

Profeţia cutremurătoare este făcută de sindicalişti care spun că Ordonanţa de Urgență a Guvernului privind introducerea măsurilor fiscal-bugetare este o adevărată bombă, iar firmele vor face concediere massive din rândul angajaţilor. 

Taxa impusă de Guvern pe activele bancare, aplicabilă chiar din ianuarie se va decide în funcţie de nivelul ROBOR. Acest indicator a scăzut în ultimele zile, dar specialiştii avertizează. Scăderea nu se datorează ordonanţei, ci micşorării preţurilor din ultimele luni. Pe termen mediu, analiştii se aşteaptă la o frânare a creditării, anunţă ProTV.

”În condiţiile în care avem şi plafonarea gradului de îndatorare şi creşterea costului de finanţare din cauza acestei taxe pe sectorul bancar care va fi transpusa pe consumator, cred că va fi din ce în ce mai greu să obţină un credit”, spune Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari, conform sursei citate.

Mai mult, taxa pe bănci va o adevărată lovitură pentru firmele mici, care reprezintă jumătate din economie. Acestora le va fi din ce în ce mai greu să-şi finanţeze investiţiile prin împrumuturi. Asta ar putea duce la concedieri.

“Impactul va fi ca mulţi din angajatori ca să-şi rezolve temporar problemele pur şi simplu vor diponibiliza masiv de-a lungul lunii ianuarie pentru a-şi adapta structura bugetului la noile condiţionări financiare care le sunt impuse”, anunţă şi Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.