Duminică seara, preşedintele PSD Liviu Dragnea a făcut un anunţ la sediul PSD: ‘Evaluarea este finalizată. (…). O să lucrăm la concluzii, pentru că astea sunt la fel de importante’.

Întrebat unde sunt cele mai mari probleme, Dragnea a spus: ‘În unele domenii’.

‘Sunt multe domenii în care sunt probleme. O să prezentăm raportul public, ca să înţeleagă toată lumea despre ce e vorba’, a adăugat liderul social-democraţilor.

Întrebat dacă eventualele remanieri vor fi trecute în corpul raportului sau la concluzii, liderul PSD a arătat că ‘la concluzii’.

Potrivit acestuia, este important ca programul de guvernare să fie pus în aplicare.

‘Pentru că n-am fost în alegeri ca să le spunem românilor: ‘Vrem să facem un program, votaţi-ne ca să trăim binişor’. Nu, am spus că vrem să trăim mai bine, adică să trăiască românii mult mai bine, drept pentru care s-a făcut un program bun, dar complex, recunosc, şi nu uşor de pus în practică şi în aceste condiţii este nevoie de foarte multă implicare de foarte multă muncă, de foarte multă rigoare şi implicare. Şi lene deloc. Şi, în urma concluziilor, este nevoie să ajungem la schimbarea unor membri ai guvernului, este suficient să se adopte nişte măsuri administrative, de fluidizare a circuitului documentelor, de o colaborare mai bună internă sau trebuie să ajungem la alte măsuri? Şi va fi o discuţie deschisă în Comitetul Executiv, unde vom lua decizii pe care le vom transmite’, a detaliat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă ştie dacă este nevoie să fie schimbat guvernul în urma evaluării, Dragnea şi-a exprimat speranţa că nu se va ajunge la soluţia remanierii.

Anterior, liderul PSD a declarat că nu ia în calcul demiterea întregului Guvern şi că PSD nu va depune moţiune de cenzură.

‘Eu nu iau în calcul (demiterea întregului Guvern – n.r.). Moţiune de cenzură PSD nu va depune. Eu nu iau în calcul demiterea întregului Guvern, eu iau în calcul finalizarea evaluării care trebuie să ne arate dacă programul de guvernare va fi pus în practică în totalitate’, a afirmat Dragnea, pe 7 iunie, la Palatul Parlamentului.

 

Premierul Sorin Grindeanu a precizat, la rândul său, că, din punctul său de vedere, relaţia sa cu Liviu Dragnea este una de respect pentru preşedintele PSD şi că se consultă zilnic cu acesta, dar a punctat faptul că există ‘cineva’ care ‘doreşte să întreţină în mod voit această aşa-zisă tensiune’ între el şi liderul social-democraţilor.

În opinia sa, remanierile guvernamentale făcute ‘la televizor’ pun ‘presiune inutilă’ pe membrii Executivului. ‘O remaniere făcută la televizor nu face decât să pună o presiune inutilă pe toţi miniştrii şi, mergând în jos, pe secretarii de stat, care sunt puşi într-o situaţie de incertitudine şi care nu mai sunt la fel de bine ascultaţi şi nu pot să aplice măsurile. Oricine şi-ar dori să se alăture echipei are o incertitudine’, a declarat Sorin Grindeanu, la un post de televiziune.

Premierul a precizat că are propria sa analiză şi s-a arătat mulţumit de efectele măsurilor luate de Guvern, care, susţine acesta, au făcut din România ţara cu cea mai mare creştere economică din Europa. Grindeanu a amintit că s-au creat peste 100.000 de locuri de muncă şi valoarea exporturilor a atins nivelul record de 5,7 miliarde de euro, în urma politicilor implementate. El a vorbit, totodată, despre eliminarea celor 102 de taxe, creşterea salariului minim pe economie şi debirocratizarea pe care Guvernul a început să o facă.

Într-o postare pe Facebook, Sorin Grindeanu a făcut duminică un apel la stabilitate: ‘România are astăzi în faţă mai multe oportunităţi, care ne pot îndrepta decisiv pe drumul progresului şi prosperităţii. Dar pentru asta avem nevoie de stabilitate şi predictibilitate. Votul din decembrie 2016 ne-a arătat că şi românii vor acelaşi lucru: un guvern cu largă susţinere parlamentară şi stabil. Această încredere pe care ne-au acordat-o românii nu poate fi înşelată cu noi schimbări, noi crize politice, eventual alte alegeri – într-un cuvânt INSTABILITATE. (…) România are nevoie de stabilitate şi predictibilitate!’, a scris Grindeanu.

Primarul general al Bucureştiului, Gabriela Firea, consideră, pe de altă parte, că premierul Sorin Grindeanu are, probabil, asigurat ‘alt spate’, punctând că la un moment dat primul ministru ‘nu a mai considerat util spatele politic’.

 

‘Nu am date certe şi nu vreau să fac afirmaţii tranşante. Este vorba de o percepţie a mea sau de o sumă de senzaţii pe care ni le lasă la vedere, să spunem, prestaţia premierului, că, la început, a înţeles rolul său, anume că reprezintă o funcţie numită (…) şi a înţeles că trebuie să existe o relaţie puternică cu conducerea partidului (…) pentru a aplica programul de guvernare ad litteram. Ulterior, cred că a fost un moment, un declic, în care nu a mai simţit această nevoie. Probabil că a umplut golul lăsat de absenţa, în consultarea sa, cu domnii Dragnea şi Tăriceanu, cu altceva. Rămâne să aflăm ce este acel altceva. Noi îi asiguram (…) spatele. În momentul în care domnia sa nu a mai considerat util spatele politic, înseamnă că are un alt spate, poate’, a spus Gabriela Firea la România Tv.

Întrebată dacă preşedintele Iohannis este acest ‘spate’, Gabriela Firea spus că ar fi păcat ca premierul Sorin Grindeanu să considere mai util sfatul altcuiva decât al celor din partidul său.

Referindu-se la o eventuală schimbare a premierului, Gabriela Firea a spus că cel vizat n-ar trebui să caute sprijin în altă parte pentru a rămâne în funcţie, ci trebuie să accepte decizia celor care l-au pus în respectiva funcţie.

Ea a arătat, tot la o emisiune tv, că în această perioadă se realizează o evaluare a activităţii guvernamentale şi că este posibil să aibă loc şi schimbări, întrucât sunt şi miniştri care au o activitate foarte bună, fiind nominalizată Sevil Shhaideh, dar şi ministere care nu au avut o activitate foarte susţinută.

Gabriela Firea a arătat că nu-şi doreşte să devină premier, dar a precizat că şi-ar dori ca o femeie, fie din actualul Executiv, fie din grupul parlamentar al PSD, să ajungă în postul de prim-ministru.

Pentru fostul premier Victor Ponta, deputat PSD, tema conflictului dintre echipa premierului Sorin Grindeanu şi cea a preşedintelui PSD Liviu Dragnea este una toxică şi susţine că nu credea că în România se mai poate repeta situaţia în care conducerea unui partid îşi sabotează propriul guvern.

Fostul lider al PSD speră totodată că acest ‘subiect toxic’ va fi scos de pe agenda publică atât de ‘raţiunea şi bunul simţ al membrilor PSD, cât şi al românilor în general’.

‘Ca să nu mai vorbesc de faptul că după PNŢCD în 1999 nu credeam să mai trăim în România situaţia în care conducerea unui partid îşi sabotează propriul Guvern (chiar dacă ceva oarecum asemănător s-a încercat în toamna anului 2015)! Sper totuşi ca raţiunea şi bunul simţ atât al membrilor PSD cât şi al românilor în general să impună scoaterea acestui subiect toxic de pe agendă!!! Altfel vom plăti toţi un preţ mare şi nemeritat!’, a afirmat Ponta într-o postare pe Facebook. AGERPRES