"Cred că trebuie să răspundem la întrebări interesante, ceea ce cu siguranţă ne va face să credem că ruşii au avut, cel puţin parţial, o implicare' în scurgerea de informaţii produsă de Snowden, a afirmat, la postul de televiziune CBS, Mike Rogers, preşedintele Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor. 'Tot ce a făcut, de la modul în care şi-a pregătit acţiunea, la itinerariul ales şi până modul în care a ajuns rapid la Moscova”, unde este acum refugiat, ridică semne de întrebare, a adăugat congresmenul american.

El consideră că “cea mai mare parte” a informaţiilor furnizate de Snowden nu are “nimic de-a face cu programul Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), ci cu capacităţile noastre militare terestre, navale şi aeriene.” Într-un alt interviu acordat postului NBC, acelaşi oficial a spus că “nu este întâmplător faptul că el a ajuns în final la Moscova, unde este acum sub coordonarea FSB”, serviciul de informaţii rus.

“Snowden nu s-a trezit într-o dimineaţă cu toate mijloacele disponibile să facă toate acestea de unul singur (…), cred că a fost ajutat de cineva”, a declarat la rândul său, postului ABC, Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru Securitate Internă a Camerei Reprezentanţilor. Însă, acesta din urmă, care a acordat interviul de la Moscova, precizează că nu poate afirma cu certitudine că Rusia este în spatele respectivelor scurgeri de informaţii, dar este de părere că Snowden a fost sprijinit de cineva.

Preşedintele american Barack Obama a declarat vineri să vor trece ani până când se va vedea amploarea pagubelor provocate Statelor Unite de dezvăluirile făcute de Snowden. “Apărarea naţiunii noastre depinde în parte de fidelitatea celor cărora le-am încredinţat secretele ţării noastre”, a reamintit Obama, care însă a evitat să emită păreri pe marginea acţiunilor lui Snowden şi a motivaţiei acestuia de a deconspira secrete importante.AGERPRES