Anul trecut, Slovenia, ţară membră a zonei euro, a evitat la limită solicitarea unui pachet de asistenţă internaţională pentru băncile sale de stat. În prezent, autorităţile de la Ljubljana mizează pe privatizarea unor companii importante, precum Telekom Slovenia, pentru a consolida situaţia financiară. Telekom Slovenia are o capitalizare de piaţă de 673 milioane de euro (738,15 milioane de dolari), iar banii din vânzarea pachetului de 72,75% din acţiuni deţinut de stat ar urma să să fie folosiţi pentru reducerea datoriei.

Dar viitorul operatorului de telecomunicaţii este nesigur, în urma scăderii profitului şi a posibilelor investigaţii legate de acuzaţiile de abuz de poziţie dominantă pe piaţă în ultimii ani. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au anunţat că printre firmele interesate de preluarea Telekom Slovenija se află şi Deutsche Telekom, care vrea să se extindă în Europa de Est.

SDH – organismul care coordonează privatizările în Slovenia – a confirmat că firma Cinven că nu va continua negocierile pentru preluarea participaţiei majoritare la Telekom Slovenija.

Oferta iniţială a Cinven era de până la 130 de euro pentru o acţiune Telekom, ceea ce ar fi evaluat compania la 850 milioane de euro. AGERPRES