Mircea Diaconu, care şi-a anunţat candidatura pentru Cotroceni și se bucură de sprijinul ALDE și Pro România, a făcut mai multe declarații despre situația din justiție. El a spus și cum se va poziționa față de Laura Codruța Kovesi dacă va ajunge președintele României. În discuție a fost funcţia de şef al Parchetului European.

În ceea ce privește justiția, Diaconu a opinat că România trebuie lăsată „să-şi găsească singură calea”. Mai mult chiar, preşedintele statului ar trebui să se pronunţe abia după ce se se pronunţă celelalte instituţii implicate.

„Lăsaţi România să-şi găsească singură calea! Un preşedinte nu are treburi de tipul ăsta (legat de justiţie – n.r.) El nu trebuie să o facă în niciun caz înainte ca instituţiile, mecanismele constituite în piramida statală, nu se pronunţă. Se pronunţă ele toate, îşi caută calea, variantele, după care se pronunţă preşedintele”, a spus Diaconu, luni seară, la Digi 24.

Întrebat cu privire la numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de şef al Parchetului European, Mircea Diaconu a spus că nu ar face „eforturi titanice”.

„E treaba dânsei, e jocul dânsei, iar în partea cealaltă are instituţiile europene unde un preşedinte nu poate dicta”, a arătat candidatul la Președinție.

Potrivit acestuia, acest organism în care este inclusă sau probabil că o să fie Kovesi nu e de nivelul celor negociate în Consiliu. „Nu e treaba unui preşedinte, dar dacă eu aş fi, m-aş bucura, nu aş face eforturi titanice pentru că nu mi se pare onest, m-aş bucura să fie cineva din România”, a arătat Diaconu.