Un număr impresionat de ţări nu au demarat încă procesul de vaccinare anti-COVID. Jurnaliştii de la AFP au publicat un articol pe acest subiect. E vorba de cinci cazuri emblematice pentru această situaţie.

În Japonia, sunt mai puțin de 6.000 de decese din cauza COVID raportate la 126 de milioane de locuitori. Japonia a încheiat cu producătorii farmaceutici Pfizer, Moderna şi AstraZeneca acorduri de livrare. Japonia a ales însă să mai amâne campania naţională de vaccinare. Mass-media evocă un debut al acestei campanii în mai, cu cinci luni mai târziu decât în majoritatea ţărilor dezvoltate. Niciun vaccin nu a obţinut deocamdată aprobarea autorităţilor nipone, care doresc să supună produsele de acest tip unor examinări clinice amănunţite.

Explicaţie: Japonia se numără printre cele mai sceptice ţări din lume în privinţa vaccinurilor. Guvernul de la Tokyo doreşte să se protejeze de eventuale procese colective în instanţă. Prim-ministrul Yoshihide Suga a anunţat că va fi unul dintre primii japonezi care se vor vaccina. Vaccinarea anti-COVID va fi apoi propusă cu prioritate unui grup de circa 10.000 de angajaţi din sectorul sănătăţii.

Liban așteaptă vaccinul anti-COVID

Libanul depinde în principal de sistemul COVAX conceput de OMS pentru a obţine doze de vaccin. Este și cazul altor 92 de ţări defavorizate. Libanul depinde, de asemenea, de o finanţare oferită de Banca Mondială. Primele vaccinuri, furnizate de grupul american Pfizer, sunt aşteptate la jumătatea lunii februarie. Această țară a fost grav afectată de pandemie.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că doreşte să vaccineze 80% din populaţia libaneză până la sfârşitul anului 2021. Este un obiectiv considerat însă nerealist de ONG-ul Human Rights Watch.

Africa de Sud are peste 44.000 de decese confirmate în mod oficial. Aprovizionarea cu vaccinul anti-COVID depinde de sistemul COVAX şi de ajutorul oferit de Uniunea Africană. A comandat totuşi, direct, 1,5 milioane de doze de vaccin AstraZeneca, produse în India.  Africa de Sud are o populaţie de 60 de milioane de locuitori. Aici se doreşte să vaccineze două treimi din populaţie până la sfârşitul anului.

Columbia, grav afectată

Columbia nu îşi va începe campania de vaccinare înaintea datei de 20 februarie. Partidele de opoziţie şi organizaţiile medicale au denunţat cu fermitate “întârzierea” şi “lipsa de transparenţă” a campaniei de vaccinare. Preşedintele Ivan Duque a ţinut să transmită o serie de asigurări la sfârşitul lunii ianuarie. El a declarat că 1 milion de persoane vor primi vaccinul anti-COVID până la sfârşitul lunii martie.

Stat non-membru în Uniunea Europeană, Bosnia se numără printre puţinele ţări europene care nu au început încă o campanie de vaccinare naţională. Rata este de 4.650 de decese raportate la 3,5 milioane de locuitori.

Republica Srpska, entitate sârbă a Bosniei, speră să înceapă campania de vaccinare “în zilele următoare”. Aici e vorba de aproximativ 100.000 de doze de vaccin Sputnik V, pe care le-a comandat direct din Rusia.